MAKALELER / Evsel Atıkların Kontrolü-Sitelerde Tasarruf Önlemleri





Evsel Atıkların Kontrolü-Sitelerde


1--Atık Kağıt--Atık cam eşya--Atık plastik- --Atık metal için; mevcut çöp konteynırının birini yeşile boyayıp üzerine geri dönüşüm kutusu ,diğer çöp konteynerını da  yiyecek atıkları için kahverengiye  boyayıp üzerine atık yiyecek konteynırı yazmak


1.1--Geri dönüşüm firmalarınca her eve kağıt karton geri dönüşüm kutusu ve içine poşetini vermek.Kutuda biriken geri dönüşüm atıkları alınırken daire sahibine bir kutu süt hediye etmek.


2--Gıda Atığı konteynırdan çıkan atık yiyeceklerin  biyo kompost üreten firmalara verilmesinin sağlanması.veya  gıda atıklarını öğütmek için öğütme makinası alıp bunları parçalamak-daha sonra bu atıkları toprak havuzlarda toprak ve ağaç yongası ile karıştırıp çürümeye bırakmak ve elde edilen humusu organik gübre olarak sitenin bahçesinde kullanmak yada dışarıya satmak.


3--Sitede her binanın atık gıda için koyu kahverengi ve atık metal için mavi ve cam için yeşil -  atık plastik için beyaz çöp konteynerleri olaması.


4--Binalarda her  daire için biri yeşil diğeri, kahverengi biyo bozunur plastikten çöp poşeti vermek yada marketlerde bunları satışa sunmak.Evlerde bu poşetlere gıda atıkları ile gıda dışı atıkların konulmasını sağlamak.Geri dönüşüm için gıda dışı atıkların(metal vs) site yönetimine bağlı çevre işçilerince tasnif edilip ilgili geri dönüşüm firmasınca alınması sağlamak.

 

5--Açıkta ürün satışını ve kağıt torba –file kullanımını teşvik etmek ve kullanmak Çöp torbası kullanırken % 100 geri dönüşümlü plastikten üretileni kullanmak önemlidir.


3-- Kağıt-Alüminyum-karton-pet şişe-yoğurt kapları-plastiklerin ayrı siyah poşetlerde toplanıp geri dönüşüm firmalarına tlf ile verilmesi.Aynı zamanda evsel atık yağlar için her eve atık yağlar için atık yağ bidonu verilecek.Bu yağlar  atık yağ bidonunda saklanıp-Tlf  ile alınmasının sağlanması.


6-Cam atıkların cam kumbaralarına atılması veya tlf edilip alınması.


7--Mutfaktaki tüm sebze,kahve vs gıda atıkları parçalandıktan sonra  bahçede bir çukurda-biyo kompost çukurunda  biriktirilip çürütülürse oldukça iyi bir organik gübre elde edilebilir.Bu organik gübrede bahçede sebze-meyve üretimi aynı zamanda yeşil alanlarda kullanılabilir.


8--Sahalarda kullanılan çimlerde yapay çim yerine gerçek çim seçmekle,10 yıl içinde çöpe atılan plastik ve buna harcanan enerjiden tasarruf edilebilir.


9--Buz saha maçlarının akşam veya gece saatlerinde yapılması ile gecenin serinliğinden yararlanarak ciddi enerji tasarrufu sağlanabilir.


10--Bahçe çimleri biçildikten sonra çimlerin yerinde bırakılması ile % 25 gübre tasarrufu imkanı sağlanabilir.


11--Çiçek yetiştirirken organik yetiştirmek-peyzajda az su isteyen türleri seçmek önemlidir.


12--Bahçe mobilyalarında ahşap ve metal yerine   geri dönüşümlü malzemeden kullanmak gerekir.


13--Bahçe sulama hortumuna suyu kısan püskürtme başları takmak gerekir.


14--Bina kurulumunda,enerji tasarrufu için eğimli araziyi düzeltmek yerine binayı eğimin en az olduğu yerde kurmak  gerekir.


15--Binanın imalatı sırasında bitki kaybını en azda tutmak gerekir.Gerekirse bazı ağaçları kesmek yerine bu ağaçlar bina içine alınabilirler.


16--Yeni bir bina yaparken yeşil-kullanılmamış arazi yerine alt yapısı bozulmuş kahverengi araziler veya eski bir binayı yıkıp yerine yeni bina yapmak tercih edilmek suretiyle  doğal yeşil alanlar korunabilir..


17--Boya malzemeleri içinde uçucu  bileşikler yerine(yağlı boyalar vs),çevre dostu  su bazlı boyaların tercih edilmesi havanın kimyasal olarak kirlenmesini önleyecektir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 358

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.