MAKALELER / Depremi Öngören Algoritmalar







Depremi Öngören Algoritmalar:



1—Deprem tahmininde kullanılan algoritmalar geniş bir veri tabanına dayanılarak tasarlanan algoritmalardır.


1.1--Bu veriler Fransa yer fiziği enstitüsü,nice gözlemevi,ABD Cornell ve  Purdue Üniversiteleri, Kaliforniya Üniversiteleri,MIT,ABD Jeolojik araştırmalar merkezi,Abdussalam Kuramsal Fizik Merkezi,Roma ve Trieste üniversitelerinden sağlandı.


2—SSE algoritması Kaliforniya ve Nevada da gerçekleşen 21 büyük deprem verilerinin analizi sonucu geliştirildi.


3—SSE nin yanı sıra M8 ve MSc algoritmaları da var.M8 algoritması 1992-2000 yılları arasında gerçekleşen 6 büyük depremin hepsini öngördü.MSc algoritmasıysa  5 tanesini M8 den daha büyük doğrulukla öngörürken bir tanesine ilişkin öngörüde başarılı olamadı.


4—Deprem algoritmaları deprem tahmininde önemli bir yere sahip olabilir.Üniversitelerimizde bu konuda çalışacak öğretim üyelerine ihtiyaç bulunmakta.


4.1—İngiliz Jeofizik Birliğinin şubat2005 de yaptığı Jeofizikte ilerlemeler yıllık toplantısına  göre GPS ölçümlerine dahilinde  Türkiyenin Arabistan ve Avrasya plakalarının sıkıştırmasıyla Yunanistan a doğru itildiği anlaşılmakta.Türkiye bütün olarak dönüyor ve batı ucu güneye doğru gidiyor.Kısaca Türkiye yunanistanın milos,santorini,kos, nisyros ve yaliyi içeren jeolojik volkan bölgesine doğru mu kayıyor.


4.1.1—Bu olasılık ne kadar gerçekleşebilir ve gerçekleşirse sonuçları neler olabilir.Bunların üniversite jeofizik bölümleri ve Kandilli Deprem Araştırma Enstitüsünce irdelenip,toplumla paylaşılması uygun olabilir.



Kaynak:CBT-1046/17-6.04.2007






Makalenin İzlenme Sayısı : 392

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.