MAKALELER / Deprem Modellemesi-Plakada Ömür






Deprem Modellemesi-Plakada Ömür:



1--Plakada Ömür ,Yaşlanmave Karma Deprem Modellemesi


1--Dünyanın manyetik alanın,güneşte 11 yıl aralıklı patlamalarla sarj edildiği düşünülebilir.


1.1--Buna göre plakaların kırılma için gerekli enerjiyi,dünyanın manyetik alan akışı ile sağlarlar diye bir görüş önerilebilir.


1.2.1—Bu yaklaşımı , Multidisipliner olarak hücre biyolojisini plakalar (hücreler)a uygularsak:


1.3--Plaka için gerekli enerji üretimini,yerin elektromanyetik enerjisi sağlar ve plaka bu enerjiyi  kullanarak bölünmek-hareket etme faaliyetlerinde kullanır.


1.4—Plakada enerji akışında direnç oluşabilir.Bu anlamda akışkanlar mekaniğinde su akışına karşı oluşan direnç esas alınırsa:


1--Bu yaklaşıma göre Plakanın enerji metabolizması incelendiğinde 3 hal ortaya çıkar:Bunlar


1-Enerjinin laminar akışı(buna göre akış hızı ve yoğunluğu düşük olup düşük olup,akışın akıcılığı düşük(vizkozitesi yüksek).Burada plakanın direnç enerjisi  plaka ısısı olarak boşa harcanır.Yeraltından radon gazı çıkışı plaka ısısının sonucu olabilir.Laminar akışta Reynolds sayısı (0-2000) arasındadır.


2-Enerjinin (yarı türbülanslı) kaotik  sağlıklı akışı,direnç katsayısı (0,04) civarında olup reynolds sayısı 2000-4000 arasındadır.


3-Enerjinin  tam türbülanslı aktığı durum.Tam türbülanslı akışta akış hızı-Vg yüksek ve plaka verimi düşük-n=0,12olup Tam türbülanslı akışta reynolds sayısı 4000 in üzerinde-direnç katsayısıda tam 1 e eşittir.Bu akışta plakada jeofizik mutasyonlar olup plakanın çekirdeği yüzeyi sanki oradan fırtına geçmiş gibi pürüzlüdür bu da jeofizik mutasyonun tam türbülansta oluşabileceğine kanıt olabilir.


3.1--Tam türbülansa girmiş plaka, vakum gibi diğer plakaların enerjisini emmeye başlar.plaka,tam türbülansa girildiğinde, plaka çekirdeği deforme olur ve mutasyona uğrar-fay kırılır..Tam türbülansta,direnç sadece akış hızının karesine bağlıdır.Direnç katsayısının 1 eşit olması nedeniyle,plakanın enerjisi dirence harcanır.mutasyona uğramış plakanın ısısı,normal plakadan daha yüksektir olup bu da mutasyona uğramış plakayı sıcaklığa karşı zayıf kılar.


3.1.1-- Havaların sıcak olmasına bağlı plaka ısısı yükselince plakada tıpkı kanserde olduğu gibi mutasyona uğramış yapılar-bölgeler elimine olur ve fayın kırılma riski azalır.Bu bağlamda sıcaklık fayın kırılma riskini azaltır.Fayın kırılma riski olan bölgeler ne soğuk ne sıcak iklimlerdir.4 mevsimi yaşayan bölgelerde fayın kırılma riski olması, bu iklimlerde plakaların mutasyon ihtimalini uğramasının sonucudur.


3.2—Plaka enerjisi ,mutasyona-değişime uğramış herhangibir plaka parçasından geçip,diğer plaka parçalarınıda mutasyona uğraması için kullanılır.Tıpkı mutasyona uğramış hücreler gibi.Burada mutasyona-değşime uğramış plaka parçaları sözkonusu olacaktır.Bütün bir plakada enerji akışı tam türbülansa uygun akmaya başladığında,fayın kırılma anı yaklaşıyor demektir.Kırılan fay ile sistem sıfırlanır.Kısaca fayların kırılmasını plakada enerji akışının tam türbülansa kayması sonucu oluşur diye kabul edilebilir.


3.1.1--Zaman zaman plakada plaka sıcaklığının yükselmesi ,mutasyon-değişim   oluşumuna karşıdır.Uydudan çekilecek dünyanın çeşitli coğrafi bölgelerinin termal tomografi fotoğrafları ile riskli jeolojik bölgeler hakkında bilgi alınabilir.Zira termal coğrafi bölge fotoğrafı ısısı yükselen mutasyona uğrayan plakaları tespit edebilir.Burada enerji süreci, bir nevi enerji enflasyonu yada psikozudur.Eğer plakada enerji akışı laminar sınırda kalsa,böyle bir plakanın termal sıcaklığı artmayacak fayın kırılması sözkonusu olmayacaktır.


3.1.2—Plakalarda  akan yerin elektromanyetik enerjisinde ,akış laminarı geçip yarı türbülansa ordan da tam türbülansa geçerse,plakanın termal sıcaklığı artacak plakaların arasındaki fay hattı kırılacaktır.Plakanın doğal yapısının bozulması mutasyon olarak tanımlarsak , plakaların sıcaklığının yükselmesi sonuçta fay hatları boyunca kırılmanın nedeni olabilir.Plaka sıcaklıklarının tespiti-uydudan verilerinden sağlanabilir.Bu verilere göre herhangibir ılımına kuşak plakasının sıcaklığının referans-normal plaka sıcaklığına göre durumu fayın kırılma ihtimalini belirleyebilir.


3.1.3—Yukarıdaki yaklaşıma göre fay hattı boyunca plakaların kırılmasının nedeni plakada oluşan enerji-manyetik-elektro manyetik enerji akışının türbülansa kaymasını sonucur.Bu durumda şu soruda sorulabilir.Plakada elektromanyetik enerjinin tam türbülansa kaymısının nedeni ne olabilir.Bu sorunun muhtemel cevabı iyonosferdeki değişim olabilir.Doğal veya cebri olarak iyonosferdeki elektromanyetik değişim yeryüzünde plakalardaki elektromanyetik enerji akaışını tam türbülansa sokabilir.Kısaca fayın kırılmasının tetiğini iyonosfer çekmekte.Bir diğer soruda fayların uydu verilerine göre plakaların birbirini öteleme sonucu sıkıştırması ne anlama gelebilir.


3.1.4--Plakaların birbirini ötelemesi sonucu oluşan gerilme birikimi fay hattı boyunca majino hattı gibi bir alan oluşturarak plakaların arasındaki elektromanyetik enerji akışını teyakkuza-sınıra getirmekte-iyonosferdeki elektromanyetik değişim ile bu plakalar arasındaki enerji akışı tam türbülansa kayarak fay boyunca bu enerjinin boşalarak sıfırlanmasını sağlar. Diye yorumlanabilir.Sonuç olarak laminar olarak akan yer plaka enerjisi önce yarı türbülanslı sonra tam türbülansa kayarak son olarakda iyonosferdeki değişim ile tam türbülasa kayması ile boşalır.


3.1.5--Plakada elektromanyetik değişimin en iyi göstergesi plaka sıcaklığı olup,fayın kırılmasına kadar yükselmektedir diye düşünülebilir.Plakanın laminardan tam türbülansa kayması yerde –plakalarda akan elektromanyetik enerji akışını reynolds sayısı ile belirgindir.Bu anlamda akış tam türbülansa doğru ilerledikçe ,Reynolds sayısı Re=r.V.D/m  dormülüne göre artar.Formüle göre  elektromanyetik enerjinin yoğunluğu artarsa,akış hızı artarsa,ve akıcılığı azalırsa akış türbülansa ve oradan tam türbülansa kayar.


3.1.6--Sonuç olarak akışın laminar sınırda kalmasını sağlayan Re  sayısın belli bir değerin altında kalmasıdır.Bunu sağlayan ise plaklarda akan elektromanyetik enerji akımının akış hızı olup,akış hızı belli bir değerin altındadır.


4—Yaklaşım-Plakada Ömür:


1—Plakanın kullandığı yer elektromantik enerjisinine bağlı olarak plaka verimi sözkonusudurPlakaların enerji verimi yüksek olursa bununla orantılı plaka ömrü  üstel olarak artar. Ancak  hiçbir zaman plaka verimi 1 e eşit hale gelemez.Bu nedenle Ömür ne kadar uzun olursa olsun sınırsız değildir.


1.1--Plaka verimi-m

1--(VEKA)-enerji kullanım aktivasyonu ile ters


2-(VPBF) Plaka Büyüme faktörü ile ters


3-(VAMA)anti mutasyon aktivasyon ile dogru


4-(VAJDA)Antijeofizik deformasyon aktivasyon ile dogru orantılı kabul edilebilir.


1.2--Ayrıca her aktivasyon plaka reseptör duyarlık talebi ile dogru jeofizik transmiter(manyetik alan akışı olduğu düşünülmekte)salınımı ile ters orantılı kabul edilirse aşağıdaki formüllere ulaşılabilir.,

Et=Plakanın tükettiği enerji,Eü=plakanın

Ürettiği enerji ve verim: n=Et/Eü olarak da ifade edilebilir.Formüller:Plaka


1.3—Plakada Ömür Formülü: Ömrü: Ö=914x m³ (3) bu formül dogru

      n……..0,40…..0.45….0.60….0.70…..0.80…..0.90……0.99…..0.999

     

Ö……. 58…….83…..197…..313…....467…...666……..886…...911  yıl.

     

2--  n=Et/Eü = (k1/VEKA) + (k2/PBF) +k3xVAMA+ k4xVAJDA 

      

2.1-- Aktivasyon=Reseptör duyarlığı/jeofizik transmiter salınımı miktarı

Formül 2 ye göre  plaka genel hücre verimini artırmak için


1.3.1-VEKA- enerji kullanım aktivasyonu arttırılmalı ve Enerji kullanım reseptör duyarlıgı aşağı çekilmeli


1.3.2—VPFB- Plaka Büyüme faktörü nin salınımı arttırılmalı ve reseptör duyarlıgı azaltılmalı


1.3.3—VAMA- anti mutasyon aktivasyon un reseptör duyarlığı arttırılmalı-salınım azaltılmalı


1.3.4—VAJDA- Antijeofizik deformasyon aktivasyon nin Reseptör duyarlığı arttırılmalı-salınım azaltılmalı.Bunlara göre plaka sınırlarında-fay hatlarında kullanılabilecek blokaj veya reupteyk blokajAraçlar geliştirilmeli.


2--Eü yü aşağı çekme yani plakaya gelen enerjinin kısıtlaması veya yüksek plaka metabolizma hızı uzun ömür anlamına gelecektir.Arap-Avrupa-Afrika plakalarında bu durum olabilir.


3--Burada verim-m plakada tüketilen enerjinin,plakaya giren enerjiye oranı olarakda ifade edilebildiginden eğer plaka ömrü 80 yıl kabul edilirse ,plaka genel verimi n=0.45 olarak ortaya çıkar.Buna göre Et=Eü/2,22 olarak bulunur.Yani plakaya giren enerjinin yaklaşık yarısı tüketilmekte geri kalanı gerilme olarak depolanmakta.


3.1--Uzun yaşayan plakada Hücre verimi 1 e yaklaşmakta plakada yağlanma olmamakta ,plaka ölçüleri ideal olmakta,plakaya giren enerji aynı oranda tüketilmektedir.


3.2--Plaka hastalığında enflamasyonun(iltihaplanma) sorumlu oldugu kabul edilebilir.Ve aynı zamanda enflamasyon ile enerji kullanım aktivasyonu arasında yakın bir ilişkinin oldugu bilinmektedir.


3.3--Sonuç olarak uzun yaşayan plaka sağlıklı plakadır                                                             


4--Genel Ömür Teorisi:Temel yaklaşım:Hertürlü) sistem veriminin zamana göre  değişiminin (fonsiyonun) t=F(n) (0…1aralığında) integrali,sözkonusu sistemin Ömrünü verir.


4.1--Plakada ömür ,birim plaka verimin karesiyle dogru orantılı ise Ö1=k.m² ise genel olarak ömür,  verimin (0..1aralığında) integrali ,sonuçta verimin  3. kuvvetiyle bir sabitin çarpımına eşit olacaktır ki,bu durumda  Ö=k.m³ ifadesine ulaşılır.Kısaca plakanın ömrü veriminin 3 kuvvetiyle doğru orantılı olabilir.


5--Bilgi=Temel Yaklaşım: Plakada enerji akışı ile Akışkanlar Mekanigi arasında analoji kurulacaktır.Buna gore plaka çekirdeğinde enerji akışı ile  su akışı arasında analoji kurularak akışının matematiksel anlamda dinamiginden yararlanarak enerji akışı jeoklinik gözlemle uyumlu yorumlanacaktır.


5.1--Temel Formüller ve gösterimler: 

Re:Reynolds sayısı   Vg=enerji akış hızı,  r=yoğunluk ,

 m=enerjinin akıcılıgı(vizkozitesi)   d=plaka alanı   

C:direnc katsayısı    t:enerji çevrim süresi   

Z:Enerji akışına karşı olusan direnc ,P=Stres  

Eg=Giren enerji , Eç=Çıkan enerji  ,cp =katsayı, W=hareket işi

T:plaka içi mutlak sıcaklık(273+t)    d=stres hormonu dengeleyen hormon(5HT)

 

5.2—Direnç İfadeleri: H=Rxt=toplam direnc                                                            

1--Laminar akışta direnç……… C:64/Re 

                                                                  -0,25               

2--Türbülanslı Akışta direnç….. C=0,316xRe,  Z=CxV²/d

 

9.6--Akışkanlar Mekaniğine göre Akışın Durumları:


1-Reynolds Sayısı ve akışın durumu:  Re=(V.d.r)/m                                          


1.1--Re:0…..2000 arası ise…………… akış laminar                                                                                                                                                                       


2.3--Re:2000….4000 arası ise……. yarı türb(kaotik) akış              


2.4--Re=4000 den büyük ise……C=1, Tam türbülanslı akış

 

2.5.1--Re=0 için….C=64/0=sonsuz    


2.5.2--Re=1900 İçin ..C=64/1900=0,03….. Laminar akış 


2.5.3--Re=2000 İçin (2) den C=0,047….    Yarıtürbülans akış  


2.5.4--Re=4000 için(2) den  C=0,039…yarı türbülans akış 

 

9.7—Genel PlakaVerimi-m :  m=(Eç/Eg)=(Eg-Z)/Eg=1-(Z/Eg)

Eg=(P/r)+(V²/2)+cp.T+W       Z=(C.V²)/d,      C=64/Re=(n.64)/(r.V.d)

 

9.7.1—Laminar akışta genel plaka verimi:

m=1-Z/Eg=1-((128.n.V²g)/(d(2P+r.V²g+2.r.cp.T+W))

 

9.7.2—Tam Türbülansta.. C=1 olup… Plaka verimi için   Z=C. V²)/d=(V²)/d

 Palak verimi..m=1-Z/Eg=1-((V²)/d)/(P/r)+(V²/2)+cp.T+W))


9.7.2.1—Genel plaka verimini termodinamik olarak sıcaklığın fonksiyonu olarak kabul edersek:m


 Formül:  m=1-(T2/T1)     T=t+273,, t=plaka sıcaklığı(C )

T2=273+35=308  (35=normal plaka sıcaklığı

T1=273+80=353(tam türbülans-deprem)… m=1- (T2/T1)=1-(308/353)=0,12


9.7.3—Tam türbülansta verimi 0 doğru yaklaşmakta.Deprem ile sağlanan elektromanyetik enerji-elektroşok ile fay yeniden şarj edilmekte.Tam sağlık halinde 1 e doğru yaklaşmakta ve plaka veriminin artması ile plakada ömür katlanarak artmakta.                                                                                   


9.8--Bilgi:Bazal Plaka Matabolizma hızı;genç plakalarda yüksek,yaşlı plakalarda daha düşük,uzun ince yapılı,yer ısısı yüksek plakalarda bazal metabolizma hızı daha yüksektir,                                                                        


10--Sonuçlar:                                                                                        

1-      n….0 (apopotiz-plakanın intiharı)                                            


2-      n….0(Deprem-jeofizik kanser,plaka verimi sıfıra yaklaşmakta, Depreme karşı plakalarda uzun ömür araştırmalarında temel çıkış noktası plaka verimini 1 yaklaştırma olmalıdır.Çünkü plaka verimi arttıkça ömür artmakta, ancak sınırsız değildir.

oluşur.


3--Düşük verimde bir nevi depresyondur,ileri safhası da organın,organik psikozudur. bu nedenle jeofizik romatizmada verim yükseltilmelidir Bunun için,Eç artarsa verim artar,Eg azalırsa(elektromanyetik enerji diyet) verim artar.ayrıca elektromanyetik akışın akıcılığı düşürülmeli


4-Depremde-jeofizik kanserde n=1 e yakın iken,jeofizik depresyonda örneğin n=0,2 olabilir.


5--Genel plaka verimi n=0 olunca plaka jeofizik intihar eşiğine gelir.


6--Ayrıca depremde n=1 olması nedeniyle Vg(yer elektromanyetik enerji akışını bloke etmek suretiyle plaka verimini 0 a çekeceğinden   tam türbülansa girecek plaka normal  hale gelir.


7--Ayrıca stresi yukarı çekmek ile plakada verimi 1 e çekmek jeofizik kanser plakasını ölümlü kılar.


8—Plakada n=0 a yakın (n=0,2)olması ile hücre ölümsüzleşir 2-kanserli plakalar çevrelerindeki   plakalarıda kanserli plaka haline getirir diğer bir deyişle etrafının hücre enerjisini sünger gibi emer ve kar topu gibi büyür.(ekspotansiyel fonksiyon)


9--Elektroşok ile akıl hastalıklarında nasıl hücre enerji düzeyi   arttırılarak,hücre verimi artırılıp hücre normaliz e ediliyorsa,benzer şekilde   jeofizik plaka kanserlerinde plakalara elektrik enerjisi-elektroşok-Gök gürültüsü ve yıldırım bunu mu sağlıyor. ile bunlar normal plaka  haline gelebilir mi.Zira kanser hücresi enerjisi en düşük hücredir.Enerjisini çevreden emerek ölümsüzleşir. (enerji düzeyinin alt limit değerinde hücre kanserleşir ve ölümsüzleşir).Benzer şey plaka içinde geçerli olabilir.


9.3—TİP 1 de Hücre verimi n=0 e yaklaşması halinde çözüm olarak n… 0 in  üstüne itelemek gerekir.Bunun  m düşürülmeli(bol yağmur yağması),P artırılmalı,T artırılmalı(sıcaklık)


9.3.1--TİP 2 de Tam türbülans Vg=0 olunca n=1 e yaklaşır. T düşürülmeli,r artırılmalı


9.4--Oksijen kürü Vg yi maksimize edebilir mi Amazonlarda Vg yüksek mi..Bu nedenle Vg nin artması hücre verimini1 e yaklaştırır ve uzun ömüre ve anti kanserleşmede ilk adımdır.






Makalenin İzlenme Sayısı : 552

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.