MAKALELER / Çelik Yapıların Avantajları






Çelik Yapıların Avantajları ve Yangın:



1—Çelik kullanan mimarlar çeliği sağlam bulduğu için kullanırken,çelik kullanmayan mimarlar çeliği pahalı ve yangına hassas olduğu için kullanmıyor.



2—Çelik yapılar 550 C sıcaklığa erişinde ciddi anlamda mukavemet düşmeye başlar.Bu nedenle çeliğin bu sıcaklığa ulaşmasını önlemek bu yapılarda temel hedeftir.Bunun için:



2.1—Çelik konstrüksiyonlar alçıpan ile kaplanarak korunabilir.



2.2—Çelik konstrüksiyonlara isonem vs marka  yangına dayanıklı boya ile boyanarak korunabilir.



3—Döşemelerin köşelerinde/ Kolon-kiriş bileşimlerinde  ilave takviyeler yapılabilir.



4—Yapının yangın simülasyonu  safir programı ile yapılabilir.Programa ile hiç müdahale edilmeksizin yangının kaç dk söneceğini,sıcaklığın maksimum kaç C ye dayanacağını,kaç derecede kaç dk kalınacağı,kirişlerde sehim-çökme durumları analiz edilebilir.



5--Çelik Yapıların Avantajları:



1—Uygulamada beton yerine  çelik olarak 4 katlı olarak konut vs bina yapabilirsiniz.



2—Çelik yapıların kurulumunda çevre en az şekilde rahatsız edilir.



3—Çelik yapılar beton yapılara göre çok daha kısa sürede tamamlanabilmektedir.4 Katlı küçük ofis binası 7-8 ayda bitirilebilmektedir.İnşaatın kısa sürmesi ile müteahhit daha uzun süren beton inşaat imalatına göre toplamda daha fazla kar yapabilmektedir.



4—Betonarma emsal projelerin metrekaresinin 5-6 bin TL aralığında satılırken, çelik strüktürlü bir küçük ofis binası m2  ilk satış fiyatının 7 bin 500 TL olabilmektedir.



5—Çelik yapılar beton yapılara göre  Depreme karşı daha dayanıklılığı  binalardır.



6—Çelik yapılar geri dönüşümlü yapılardır.Beton bina ömrünü doldurup yıkıldığında oluşan inşaat molozu çevre kirliliği yaratırken,çelik yıkıldığında geri dönüşüme girerek  bina sürdürülebilir  teknoloji olmasını sağlar.



7—Duvarları özel tuğla,pasif ev teknolojisine uygun yalıtım,sürdürülebilir-geri dönüşümlü ve üzerinde-çıkıntılarında,alaturka kiremitlerinde kuşların yaşayacağı,enerji-su tasarruflu ürünlerin kullanıldığı bina imalatı geleceğin konutlarını inşa edecektir.



8—İmar yönetmeliklerine özellikle deprem açısından riskli bölgeler kesinlikle çelik yada ahşap bina yapılması zorunlu kılınmalıdır.Çelik yapı kurulumu için teşvik verilmelidir.Kentsel dönüşümde yapılacak yeni binaların çelik yapı olarak kurulması zorunlu olmalıdır.



Kaynakça:


1--www.dunya.com.tr  


2--Mimarlıkta Malzeme-2013/1-S.23






Makalenin İzlenme Sayısı : 582

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.