MAKALELER / Çelik Konstrüksiyon İşleri-İnşaat Uygulamaları-12






İnşaat Uygulamaları-- Çelik Konstrüksiyon İşleri-12:


1--Çelik kolonlar tam yerinde,taban alt levhaları harç ile doldurulup-harcın kurumasından sonra teraziye alınarak ve düşeyde civatalara çift somun kullanılarak gönyelenmesi tam sağlanmalıdır.


2--Kolonların stabilitesi (kararlılığı),birbirine civatalarla bağlanan çapraz kayıtlarla sağlanmalıdır.


3--Kolon-Kiriş bağlantılarında destek köşebenti kullanılmalıdır.


4--Uç uca yapılacak eklemler ; berkitme levhaları ile sağlanmalıdır.


5--Rüzgar ve deprem bağlantıları; sıva üstü ve sıvadan 1-2 cm dışarıda kalacak biçimde düzenlenmelidir.


6--U ve I cıvata bağlantılarında eğik rondelalar kullanılmalıdır.


7--Bütün serbest köşeler en az 3 mm olarak kırılmalı-yuvarlatılmalıdır.


8--geniş açıklıklarda,oluşacak çökmeye karşı ters eğim verilmelidir.


9--Aşıklar; montaj kolaylığı açısından birbiri üzerine cıvata ile bağlanmalıdır.


10--Sac levha merdivenlerde limon kirişi bağlantı altlarına birer köşebent konması yararlıdır.


11--Açıkta olan çelik yapı döşemeleri ve merdiven basamaklarına yağmur suyu için eğim verilir.


12--Sac Rampalarda , yürürken kayılmaması için her 50-60 cm de bir enine ters köşebent profil bırakılabilir.Gerekirse küpeşte de yapılabilir.


13--Çelik Yapı Döşemelerinin,yanlarına55 cm yüksekliğinde dizlik demirliği ile 90-110 cm yüksekliğinde korkuluk yapılmalıdır.Dikme ve küpeşte profil demirleri en az 1 ¼” çaplı olmalıdır.


13.1--Küpeşteye saplanan borular bir alt çaplarda olmalıdır.ve korkuluk döşemeden en çok 1 cm yukarıda sac-alüminyum-kırılmaz cam dan levha ile kaplanabilir.


14--Herhangibir zeminden 6 ve daha yukarıya çıkan dikey merdivenlerde,2.2-3 m den başlayan güvenlik kafesinin var olması şarttır.


15--Perçin ve cıvata deliklerinde ,cıvata delikleri cıvatadan 2 mm,perçinlerde ise 1 mm daha büyük çapta matkapla açılır.


16--İki delikli parçanın bir birine uygun delinmesi için,iki plaka aralarına hafif bir kaynak atılıp-birbirine sabitlendikten sonra aynı matkap ile delinir.ve deliklere ardından bir rayba çekilmelidir.Ardın yapılan kaynak,spiral ile silinip-parçalar yerine kaynatılır.


17--Çelik konstrüksiyonlarda ,boru-bayrak kullanımı halinde boru yarılıp-bayrak içine sokularak altlı ve üstlü olarak kaynak yapılır.


18--Bir makine veya çelik konstrüksiyon temele bağlantısı için özel ankraj civataları plakaları ile önceden temele konmakta -ardından beton dökülmektedir.Gelecek makinenin ayakları bu civatalar üzerine,ceraskal ile kaldırılarak oturtulmalıdır.ve Makinenin çalışırken oluşturacağı titreşimin zemine geçmesini önlemek için,makinenin ayakları altına kauçuk takoz konulması genel olarak uygulanan bir yöntemdir.


18.1--Ardından civatalar 2 adet üst üste konarak, civataların zamanla gevşemesinin önüne geçilir.


18.1.1--Tavan betonunda yapılacak ankrajlarda,uygun 4 noktadan tavan delinir ve bu noktalardan geçirilen civatal,tavan betonu üstüne konan örneğin 40x40 x2 cm lik sac plakanın 4 deliğinden geçirilip-bu civatalar çift somun ile bağlanır.Yada gerekirse tavana çelik saplama-civatalarla   dübel yardımıyla tavana bağlantı yapılabilir.


19--Yüksek elektrik direkleri vs yerle bağlantısında ; emniyet için beton-çelik bağlantılarında 


20--Kaynak Tekniği :


1--Çelik kontrüskisyonlarda sadece elektrik ark kaynağı kullanılır.


2--Kaynak elektrodları,kaynağı yapılacak malzemeye uygun olarak seçilir.ve nemlenmiş elektrodlar,kaynak öncesi bir fırında kurutulmalıdır.


3--Kaynak öncesi,kaynak yeri yağ-pas vs den temizlenmeli-fırçalanmalıdır.


4--Küt-alın kaynaklarında , spiral taşı ile 45 derecelik pah yaparak kaynak ağzı açmak şarttır.


5--Kaynak önce bir iki noktada iki malzemeyi sabitlemek için punta-nokta kaynağı yapılmalı-ardından iç içe dairevari hareketlerle kaynak yapılmalı-kaynak curufu,kaynak çekici ile temizlenmeli ardından spiral taş ile kaynaklara düzeltme yapılmalı-yine ardından punatalarda yine spiral taşı ile alınmalıdır.Kaynak temizliğinin ardından boya yapılmalıdır.





Makalenin İzlenme Sayısı : 1113

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.