MAKALELER / Yüksek Yapılarda Asansörler






Yüksek Yapılarda Asansörler

 

1--Binanın tipi ve konfor düzeyine göre teknik kriterler dikkate alınarak trafik hesabı yapılıp asansör sayı/kapasite ve kuyu ölçüler belirlenecektir.

 

2--Asansörlerden en az 1 tanesi yük-eşya ve sedye taşımak için kullanılacak

 

3--Aynı kuyu içinde 3 den fazla asansör-pozisyonlandırılamaz. 


4adet asansör pozisyonlandırıldığında 2 şerli grup halinde olacak ve araları yangına dayanıklı malzeme ile ayrılacaktır.

 

4--Asansörlerde kabin kapısı olacak ve kabini havalandırmak için akü şarj grubuna bağlı bir havalandırma düzeneği  bulunacaktır.

 

5--Yüksek hızlı (>1 m/s) asansörlerde tahrik sistemi hız kontrol  ilkelerine bağlı olarak tasarlanacaktır.

 

6--Asansörlerde kuyu altlarının iskan edilen mahallerin üstüne gelmesi halinde karşı ağırlıklara da mutlaka paraşüt tertibatı yapılacaktır. 1 m/s yüksek hızlı asansörlerde kaymalı fren sistemi kullanılacaktır.

 

7--Konut dışında halkın toplu bulunduğu (umuma açık) yapılarda asansörlerde bir tanesi bedensel özürlülerin kullanımına uygun olarak düzenlenecektir.

 

8--Yangın anında asansörler yangın ihbarını aldıklarında kat ve koridor çağrılarını kabul etmeden otomatik olaraka acil çıkış katına döneceklerdir.

 

8.1--Ancak gerektiğinde,yetkililer tarafından kullanılabilecek elektriksel sisteme sahip olacaklardır.

 

8.2--Asansör kuyularının  yangından etkilenmemesi için kuyu başınçlandırma ünitesi kurulması zorunludur.

 

8.3--Depremde ise en yakın kata gidip kapılarını açacak ve hareket etmeyecek biçimde programlandırılacaktır.

 

9--Asansör kat kapılarının yangına dayanıklılık sınıfı f90 olacaktır.


10--51.000 m den yüksek ve toplam brüt inşaat alanı 15000 m2 aşan konut dışı yapılarda itfaiyenin kullanımı için en az 1 yangın asansörü yapılacaktır. bu asansör itfaiye merdiveni çekirdeğinde olabileceği gibi  bu merdivenle bağlantılı bir bölümde de yer alabilir.

 

10.1--İtfaiye asansörünün kabin alanı 1.5 m2-630 kg yük taşıma  kapasiteli zemin kattan en üst kata 1 dk erişecek hızda/enerji kesilmesi halinde jeneratöre bağlanacaktır. bu asansörün kablo ve kapıları yangına 2 saat dayanıklı olacak ve asansör boşluğu içindeki tesisat sudan etkilenmeyecektir.

 

11—Yüksek yapı asansörlerinde ray konsollarının Hız 1.6 m/s için 1.5 m de bir —Hız 2 m/s için 1 m ray bağlantı aralığı alınabilir

 

12—Depreme karşı kullanılacak ray patenleri için daha derin ve geniş yüzeyli paten kullanılması-1.6 m/s ye kadar kayma paten kullanılması

 

12.1--Yüksek katlı bina asansörlerinde 1.6 m/s itibaren oynak paten kullanılması-2 m/s itibaren tekerlekli paten kullanılması

 

13---Karşı ağırlığın karkasından çıkmaması için gereken mekanik önlemlerin alınması-en üst barete vidalı sabitleme.

 

14-Yangın otomasyon panosundan asansör panosuna bağlantının sağlanması(işyeri-kamu)

 

15--Kuyuda asansörlerde mutlaka çekme kolona bağlı fren gevşetme teli ile asansör frenin açılmasının sağlanması(depremde ilk elektromanyetik dalga sırasında bütün aküler boşalabildiği için asansörün kata mekanik olarak gelmesinin sağlanması)

 

16—Motor olarak örneğin 2 m/s için Fransiz sodimas motor-Fransız mea pano kullanılabilir.Yüksek hızlarda ortaya çıkan titreşimin kaynağı asansör motorundan kaynaklanır.

 

17—Yüksek hızlı asansörlerde Makine motor kaidesinin daha geniş yapılması.Yükü yaymak için.Örneğin motorun 4 kenarından ortalama 20 cm daha geniş kaide yapılması.

 

18—Yüksek hızlı asansörlerde raylar titreşimi yutacak malzeme yapısında ve mukavemetinde olmalıdır.Bu anlamda savera,montaferro raylar kullanılabilir.

 

19--Kabin derinliği 2 m nin üzerinde ise kabin rayları tek ray yerine çift ray yapılması ve çift kabin tamponu konulması uygun olacaktır.

 

19.1--Ray genişlikleri 70-90 mm olabilir.Raylar ; 50x50x5 , 70x65x9 ,90x75x16 mm olabilir.


19.2--Raylar, birbirlerine ek parçaları, cıvatalarla bağlanmalı.


19.3-- Raylar, otomatik olarak yağlanmalı ve yağdanlıklar yağsız bırakılmamalıdır.


20--1 m/s den büyük hızlarda kaymalı güvenlik tertibatı kullanılmalıdır.


 




Makalenin İzlenme Sayısı : 869

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.