MAKALELER / Asansörlerde Karşı Ağırlığın Kontrolü






Asansörlerde Karşı Ağırlığın Kontrolü:

 

1—Bina asansörlerinde karşı ağırlık; Kabin kütlesine kabinde taşınacak beyan yükünün %40 ila %50’sinin ilave edilmesi sonucu bulunur.

 

2—Karşı ağırlık kabin ve kabin içerisindeki yükün bir kısmının dengelenmesini sağladığından dolayı, motor gücünün düşürülmesi sonucu enerji tasarrufu sağlar.

 

3—Karşı ağırlık kütlesinin fazla ve az olup olmadığının belirlenmesinde iki yöntemle kullanılabilir.

 

3.1--Birinci yöntemde, kabin içerisine taşıma kapasitesinin yarısı konur. Yarı yükte iken kabin, aşağı ve yukarı hareket ettirilir. Kabin ile karşı ağırlık, aşağı ve yukarı hareketleri esnasında yan yana geldikleri anlarda pens ampermetre ile 3 faz için ayrı ayrı, en az 3 ölçüm (aşağı–yukarı) yapılır.

 

3.1.1--Aşağıdan yukarıya, yukarıdan aşağıya yapılan ölçümler sonucunda 1 amperi geçmiyorsa, karşı  ağırlık dengesinin uygun olduğu söylenebilir. Zira karşı ağırlık olması gereken değerden az veya fazla ise asansör motoru daha az veya daha fazla akım çekecektir.

 

1--Şayet kabin yarı yüklü halde aşağı yönde hareket ederken daha düşük akım çekiyorsa, karşı ağırlık yetersiz karşı       ağırlığa ağırlık ilave edilmelidir.

 

2--Şayet kabin, yarı yüklü iken aşağı yönde hareket ederken fazla akım çekiyorsa, karşı ağırlık fazla karşı ağırlıktan ağırlık çıkarılmalıdır.

 

3--NOT: Bu, test yapılmadan önce mevcut motor gücüne uygun kontaktör seçilmesi durumunda sağlıklıdır. Şayet büyük kontaktör seçilmesi durumunda çekilen akım değerleri yanıltabilir.

 

3.2--İkinci yöntemde, mekanik olarak kabin içerisine taşıma kapasitesinin yarısı konur. Kabin ile karşı ağırlık yan yana getirilir. Enerji kesilir.

 

1--Daha sonra fren kolu açılır.Volan aşağı ve yukarı doğru çevrilir. Her iki yöne de aynı rahatlılıkla dönüyorsa, karşı ağırlık dengesi uygundur. Kabin tarafına rahat dönüyorsa, karşı ağırlık yetersiz karşı ağırlığa ağırlık-baret ilave edilmelidir.

 

2--Şayet karşı ağırlık tarafına rahat dönüyorsa, karşı ağırlık fazla olup karşı ağırlıktan ağırlık-baret çıkarılmalıdır.

 

3—Karşı ağırlığın uygun olmaması durumunda, tahrik kasnağı üzerindeki halatların kasnak üzerinden kontrolsüz bir şekilde kayma riski vardır. (Asansör içine giren kişiler asansöre hareket komutu vermese dahi böyle bir risk söz konusudur.)

 

4—Karşı ağırlığın fazla seçilmesi durumunda tahrik kasnağında sarılma açısı eğer uygun değerde değilse halat kasnak üzerinde yeterince halat-kasnak sürtünmesi olmadığından yada halatlar-kasnak aşındığından kaymaya başlar ve kabin kuyu dibine doğru çakılmaya başlar eğer paraşüt frenler çalışmaz ise kuyu dibine çakılır.

 

4.1—Sonuç olarak tahrik kasnağı sarılma açısının tutturulması gerekir.Kasnak sarılma açısı için: Motor kasnağı ile tahrik kasnağı merkezleri arasında düşey mesafenin ,yatay mesafeye oranı 2.5-2.2(min1.8) den büyük olmak zorundadır.Bu ise genellikle sehpa yüksekliği ile ilgilidir.

 

5--Eski asansörlerde karşı ağırlıkların-baret bir kısmı sacdan imal edilmiş kutu içerisi-ne beton dökülmesi şeklinde imal edil-miştir. Çoğu, hesap edilerek dökülmediğinden ya karşı ağırlık kütlesi eksik ya da fazla olmaktadır

 

6—Ayrıca karşı ağırlığın depremde yerinden çıkmaması için yuva konstrüksiyonuna üstten vida vs kaynak yaparak mekanik olarak baretlerin yerinden çıkması önlenmelidir.






Makalenin İzlenme Sayısı : 1190

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.