MAKALELER / Asansörler İçin Süper Yassı Halat ve Uzay Uçuşları








Asansörler İçin Süper Yassı Halat ve Uzay Uçuşları:


1—Normal çelik halatlarla yapılan asansörlerde maksimum bina yüksekliği çelik halatın ağırlığından dolayı 500 m geçemiyor.Bu durumda 500 m daha uzun binalarda son kata gitmek için tek asansör yerine kullanıcı 1 den fazla asansör ile yani asansör değiştirerek son kata varabilmekte.


2—Finlandiya Merkezli asansör şirketi Kone tarafından geliştirilen UltraRope ile 1000 m ye kadar tek asansörle çıkmak mümkün olabilecek.


3—Karbonfiber bir malzemeden üretilen ve yassı olan UltraRope sürtünme katsayısı yüksek bir plastik ile kaplanmakta. Ve halat yükü %60 daha az olup-%15 daha az enerji tüketebilmekte.Bu ise 800 m lik bir asansörde % 45 enerji tasarrufu sağlayabilmekte.


4—UltraRope çelik halattan 2 kat daha sağlam ve yağlanması gerekmemekte ve aynı zamanda binadaki salınıma daha az duyarlı.


5—Gelecekte uzay uçuşları için dünya yörüngesine yerleştirilecek bir kargo istasyonuna bağlanacak uzay asansörü için bu tür teknik problemlerin çözümü için önemli bir adım.Zira böyle bir istasyon ile roketlere gerek kalmadan bir çok kargo ve astronot taşınımı daha kolay hale gelecek.


5.1--Bu imkan uzay uçuşları için temel alt yapı olabilir.Uzayın sınırı yerden-deniz seviyesinden 118000 m-uzaydan atlayış 39000 m ve uyduların 300.000 m konumlanmış olduğu düşünülürse uzay asansörü için seçilecek irtifanın ekonomik ve teknolojik olarak uygun bir noktada olması gerekir.


Kaynakça:Bilim ve Teknik Dergisi-TÜBİTAK-Haziran 2013


 





Makalenin İzlenme Sayısı : 633

Eklenme Tarihi : 24.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.