MAKALELER / Prostat Kanseri Riskini Azaltmak İçin D Vitamini Kullanılması





Prostat Kanseri Riskini Azaltmak İçin D Vitamini Kullanılması:

 

1--Prostat kanserinin erkekleri ilgilendiren başlıca sağlık problemlerinden olduğunu belirten Üroloji Uzmanı Doç. Dr. Özkan Onuk şunları söyledi:

 

1.1--“Yüksek oranda hayvansal gıdalarla beslenmek, prostat kanseri riskini artırmaktadır. Bu yüzden hayvansal gıdalardan kaçınmak ve bol lifli gıdalarla beslenmek, prostat kanserinden korunmada fayda sağlayabilir.

 

1.2--Ayrıca yeteri kadar güneş ışınına maruz kalmak da vücuttaki D vitamini seviyesini artırarak, prostat kanserine yakalanma riskini azaltabilir”

 

2--Prostat kanserinin gelişiminde riski artıran faktörlerin kesin olarak bilinmediğini dile getiren Uzm. Dr. Onuk, “Birinci derece akrabalarda kanser öyküsü varsa risk 2 kat artar. Coğrafi bölgelerde prostat kanseri oranı farklılık göstermektedir.

 

2.1--Yüksek oranda hayvansal gıda ile beslenmek, düşük E vitamini, selenyum, lignanlar, izoflavenoidler oranı artırmaktadır. Güneş ışınına maruz kalmak, vücuttaki D vitaminini artırarak prostat kanserine yakalanma oranını azaltır. Özetle, hayvansal gıdalardan kaçınmak bol lifli gıda ile beslenmek prostat kanserinden korunmak için gereklidir” şeklinde konuştu.

 

3--Prostat kanserinin erken belirti vermediğini söyleyen Uzm. Dr. Onuk, “Prostat kanseri geç dönemde belirti vermektedir. Bu belirtiler kanser yayılmasına bağlı olarak görülmektedir. En çok gördüğümüz belirti omurilikteki prostat kanserinin metastazına bağlı sırt ağrılarıdır.

 

3.1--Bu nedenle hastalara ailede prostat kanseri var ise 40 yaşından sonra, ailede prostat kanseri yoksa 50 yaşından sonra prostat kanseri ile ilgili taramalar yaptırmasını öneriyoruz” dedi.

 

Kaynak:

 

1--https://www.yenicaggazetesi.com.tr/




Makalenin İzlenme Sayısı : 27

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.