MAKALELER / Yapay Zekanın İnsan Psikolojisine Etkileri





Yapay Zekanın İnsan Psikolojisine Etkileri:

 

1—Yapay zekayla çalışmak yalnızlığa yol açıyor-Amerikan Psikoloji Derneğinin yaptığı araştırmada, yapay zeka ile uzun süreli çalışmanın, yalnızlık, uykusuzluk ve alkol tüketimine yol açabileceği saptandı.

 

2--Science Blog'un haberine göre, araştırmada, iş yerinde sıkça yapay zekayla çalışmanın yalnızlıkla ilişkisi incelendi.

 

2.1--Araştırma kapsamında ABD, Tayvan, Endonezya ve Malezya gibi farklı kültürlerden kişiler gözlemlendi.

 

2.2--Çalışmaların ilk ayağında, yapay zeka kullanan 166 Tayvanlı biyomedikal mühendis deneylere tabi tutuldu. Hissettikleri yalnızlık, bağlanma anksiyetesi ve aidiyet duyguları hakkında 3 hafta boyunca sorgulanan katılımcılar, kendilerinin ve iş arkadaşlarının yararlı davranışlarını değerlendirdi.

 

2.3--Ayrıca katılımcıların aile üyelerine, mühendislerin alkol tüketimi ve uyku düzenleri soruldu.

 

3--Araştırmada, sıkça yapay zeka ile çalışan mühendislerin diğerlerine kıyasla daha fazla yalnızlık ve uykusuzluk yaşadığı, alkol tüketimlerinin daha fazla olduğu saptandı.

 

3.1--Çalışmaların ikinci ayağı da Endonezyalı 126 emlak danışmanı üzerinde uygulandı.

 

3.1.2--Katılımcıların yarısının art arda 3 gün boyunca yapay zeka kullanmaması istenirken, diğer grubun yapay zeka kullanması şartı koşuldu.

 

3.1.3--Alkol tüketimi konusunda mühendislerin aksine emlakçılarda farklı sonuçlar elde edildi.

 

3.1.4--İki emlakçı grubunun mesai sonrası alkol tüketiminde kayda değer farklar olmadığı görüldü.

 

4--Araştırmanın yazarı Pok Men Tang, yapay zekanın iş yerinde olumlu katkılar sunduğuna ancak çalışanlara ruhsal ve fiziksel zarar verebileceğine işaret etti.

 

4.1--Tang, yapay zekanın söz konusu olumsuz etkenlerini azaltmak için işverenlerin yapay zekayla çalışma limiti getirmelerinin ve çalışanların aralarında sosyalleşmesi için olanak sağlanmasının öneminin altını çizdi.

 

4.2--Yazar Tang, yapay zeka programcılarının sistemlerine insansı ses gibi sosyal özellikler eklemelerinin yararlı olabileceğini vurguladı.​​​​​​​

 

4.3--Araştırma, 12 Haziran’da Applied Psychology dergisinde yayımlandı.

 

5—Yorum:Japonlar yaşlıları için robot üretmeye çalışıyor.Bu robotlar yapay zekayla çalışacağına göre bu yaşlı insanların psikolojisini nasıl etkileyecek.Muhtemelen yalnızlıkları daha da derinleşebilir.Yaşlının yeri aynı apartmanda olan evlatlarının yanında olmak olarak düşünülebilir.Yoksa bir makine-robotla başbaşa bırakmak değil.

 

5.1-- merkezli BMJ Global Health dergisinde yayınlanan bilimsel çalışmada yapay zekanın (AI), sağlık hizmetlerinde umut verici çözümler sunarken diğer taraftan insan sağlığına ve refahına yönelik bir dizi tehdit oluşturduğu ifade edildi. Bilim insanlarından oluşan uluslararası ekip çalışmaya dair yayınladıkları makalede, yapay zeka kullanılan bazı örneklerde insan sağlığı hakkında yanlış ve yanıltıcı sonuçlara dikkat çekti.

 

5.2—Ayrıca her işi yapay zeka doğru yaparmış gibi bir algı doğru değil. Örneğin, yapılan bir çalışmada Kandaki oksijeni ölçen cihazlarda kullanılan yapay zekanın, daha koyu tenli hastalarda kandaki oksijen seviyelerini olduğundan fazla gösterdiği ve bunun da oksijen yetmezliği olan bir hastanın tedavi edilmemesine sebebiyet verdiği kaydedildi.

 

5.2.1--Bir diğer örnekte ise yapay zekalı yüz tanıma sistemlerinin, daha koyu tenli deneklerde cinsiyeti yanlış sınıflandırma olasılığının çok yüksek olduğu belirtildi. “Ayrımcılığa maruz kalan popülasyonların bu nedenle sağlık hizmetlerinde yapay zekanın tüm faydalarından mahrum kalabilecekleri de gösterilmiştir” denilen makalenin yazarları, yapay zeka sağlık sektöründe kullanılmadan önce kontrolü sağlayacak hukuki düzenlemelerin geliştirilmesini tavsiye etti.

 

5.3—Kısaca yapay zeka uzmanlar için destek-yalnızlar için iyi bir oyuncak olabilir ve asla insanın yerini almasına izin verilmemeli.

 

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/--(DHA)

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 23

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.