MAKALELER / Hazımsızlığa Karşı Zerdeçal





Hazımsızlığa Karşı Zerdeçal:

 

1—Zerdeçalda bulunan kurkuminin, anti-enflamatuar ve antimikrobiyal özelliklere sahip olduğu düşünülüyor ve zerdeçal, özellikle Güneydoğu Asya’da uzun süredir hazımsızlık için bir çare olarak kullanılıyor.

 

2—Yapılan bir bilimsel araştırmada baharatın etkisinin, midenin ürettiği asit miktarını azaltan ve proton pompası inhibitörü olarak adlandırılan omeprazol ile karşılaştırılabilir olduğunu buldular.

 

2.1--Omeprazol, hazımsızlık için yaygın olarak kullanılan bir tedavi ancak proton pompası inhibitörlerinin uzun süreli kullanımı daha yüksek kemik kırıkları, mikro besin eksiklikleri ve enfeksiyon riski ile de ilişkilendiriliyor.

 

2.2--Çalışmada, yaşları 18 ila 70 arasında değişen ve tekrarlayan mide sorunları olan 200 hasta, 2019-2021 yılları arasında gözlemlendi. Hastalarda görülen semptomlar arasında yemekten sonra aşırı tokluk hissi, az miktarda yemekten sonra tokluk hissi ve mide ya da yemek borusunda ağrı veya yanma hissi yer alıyordu.

 

2.3--Katılımcıların üçte biri 28 gün boyunca kurkumin kapsülleri, diğer üçte biri omeprazol ve son üçte biri de her iki ilacı aldı. Katılımcılara her gün dört büyük kapsül ve bir küçük kapsül verildi ve kapsüllerin ne içerdiği açıklanmadı.

 

3--Doktorlar, ağrı ve diğer hazımsızlık semptomlarını değerlendirmek üzere tasarlanmış puanları kullanarak tedavinin ne kadar işe yaradığını değerlendirdi.

 

3.1--28. gün itibariyle kombine grup ağrı konusunda 4,83 puan, zerdeçal grubu 5,46 puan ve omeprazol grubu 6,22 puan daha düşük puan aldı.

 

3.2--56. güne gelindiğinde iyileşme görüldü ve ağrının azalması konusunda puanlar sırasıyla 7.19, 8.07 ve 8.85 puan olarak kaydedildi.

 

Kaynak: https://www.sozcu.com.tr/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 26

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.