MAKALELER / Kanser De Oksidan Strese Karşın Antioksidan Aktivitede Azalma Temel Neden Olabilir





Kanser De Oksidan Strese Karşın Antioksidan Aktivitede Azalma Temel Neden Olabilir:

 

1—Kaynak çalışmaya göre akciğer kanserli hastalarda serum MDA seviyesini

kontrol grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. Lipid peroksidasyonu sonucu ortaya çıkan aldehit yapılı bir bileşik olan MDA'daki bu artış kanserli hastalarda oksidatif yükün arttığı şeklinde değerlendirilebilir.

 

1.1--Yine çalışmamızda TAOK seviyesi akciğer kanserli hastalarda kontrol grubuna göre anlamlı olarak düşük olarak saptandı. Bu sonuçta akciğer kanserli hastalarda antioksidan etkinliğin kontrol grubuna göre azaldığını göstermektedir.

 

2--Bu bulgular ışığında akciğer kanserli hastalarda artan oksidan strese karşın

antioksidan aktivitede azalma saptanmıştır. Oksidan - antioksidan dengedeki bu

bozulma kanser gelişiminin olası nedeni olarak değerlendirilebilir.

 

2.1—Ayrıca yapılan ayrı bir bilimsel çalışmada Yaşlı bireylerin serum oksidan durumu ve oksidatif stres indeksi yetişkin bireylere kıyasla anlamlı derede daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.Yaşlı bireylerde oksidatif stresin yüksekliği bu yaşlarda kanser vs gibi hastalıklara yakalanmada temel neden olabilir.

 

2.1.1—Bu anlamda ileri yaşlarda antiosidan kapasitesi yüksek besinler ile beslenmek ve uygulamalar yapmak oldukça önemli.

 

3—Yorum:Kansere karşı korunmada en önemli kriterlerden biri antioksidan aktivitenin güçlü bir biçimde korunmuş olması olabilir.Bu anlamda antioksidan kapasitesi yüksek diyet ile beslenmek ve diğer aktiviteler oldukça önemli.

 

3.1—Yapılan bir bilimsel çalışmada Dereotu, roka ve semizotu'nun SOD ve CAT aktiviteleri karşılaştırıldığında dereotunda en yüksek antioksidan aktivitenin olduğu ve MDA düzeyinin en düşük olduğu gözlendi (SOD: 35±0,17 U/mg protein  ve CAT: 349,29±68,46 U/mg protein, MDA: 1,53±0,36 nmol/mg protein.

 

3.1.1—Bu çalışmaya göre yaşlılıkta organik yoğurtlu sarmısaklı dere otlu semiz otlu akdeniz diyetli beslenme oldukça önemli.

 

Kaynak: T.C.Sağlık Bakanlığı-Süreyyapaşa Göğüs Ve Kalp-Damar Hastalıkları-Eğitim Ve Araştırma Hastanesi-Klinik Şefi Uz. Dr. Armağan Hazar-Akciğer Kanserli Hastalarda Malondialdehit-(Mda) Ve Total Antioksidan Kapasite (Taok)-Düzeyi Ölçümü İle Oksidan-Antioksidan

Dengenin Araştırılması-Uzmanlık Tezi-Dr. Baykal Ertürk-İstanbul 2006

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 28

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.