MAKALELER / Uzun Yaşam-Uzun Yaşayan İnsanların Ortak Özellikleri





Uzun Yaşam-Uzun Yaşayan İnsanların Ortak Özellikleri:

 

1--Fiziksel olarak hareketli bir yaşam tarzları var, bu hareketliliği doğal olarak iş ve ev yaşamlarının bir parçası haline getirmişler. Gidecekleri yerlere genelde yürüyerek veya bisikletle gidiyorlar, hemen hemen hepsinin uğraştığı bir bahçesi, hayvanı ya da hobisi var.

 

2--Nispeten yavaş ve stresten uzak bir hayat temposu içindeler. Sakin, uyumlu, huzurlu ve samimiler. Hayata hep iyi tarafından bakıyorlar.

 

3--Torunlarıyla ve çocuklarıyla yalandan ilgileniyor ya da gönüllü olarak sivil toplum kuruluşlarının projelerine katılıyorlar. Aile her şeyin önünde geliyor. Çok güçlü aile bağları, arkadaşlık ve komşuluk ilişkileri var. Ailenin yaşh bireyleri ve genç bireyleri sürekli iletişim halinde.Sigara ve alkol kullananların sayısı hayli az.

 

4--Gayet sağlıklı ve genelde de sebze ağırlıklı besleniyorlar. Özellikle baklagiller ve ceviz, findik, fiştik gibi kabuklu yemiş tüketimi çok fazla. Diyetlerinde patates, tam buğday ekmeği, soya peyniri (tofiı), meyve, sebze, zeytinyağı, bal ve balık mutlaka yer alıyor. Kırmızı et tüketimi çok az. Genelde keçi sütünden yapılmış süt ürünlerini tercih ediyorlar.

 

5--Öğünlerinde %80 kuralını uyguluyorlar yani mideleri %80 kapasitesinde dolduğunda sofradan kalkıyorlar. Porsiyon miktarları da hayli az.

 

6--Bolca yeşil ve siyah çay tüketiyorlar. Demledikleri çaya taze nane, fesleğen, rezene, kekik, biberiye, zerdeçal, karahindiba ve mercanköşk gibi bitkiler ilave ediyorlar

 

7--ABD ve îngilterede gerçekleştirilen çalışmalar asırlık insanların kardeşlerinin de 90 yaş ve üzeri yaşadığım, ayrıca asırlık insanların yaklaşık %90 inin hiçbir hastalığı ya da fiziksel engeli olmadan 93 yaşma ulaştığını gösteriyor.

 

8--Uzun yaşamla kesin olarak ilişkilendirilmiş olmasa da, asırlık insanların vücutlarında daha yüksek düzeylerde A, D ve E vitamini olduğu tespit edilmiş. Ayrıca kırmızı kan hücresi, glutathione reduktaz (hemoglobini ve kırmızı kan hücrelerini koruyan enzim) ve katalaz (hidrojen peroksiti suya ve oksijene ayıran enzim) miktarının 100 yaş ve üstü insanlarda daha fazla olduğu belirlenmiş.

 

8.1-- Asırlık yaşlılar daha genç yaşlılarla karşılaştırıldığında, kandaki glikoz ve yağ asidi miktarlarını düzenleyen adinopektin proteininin metabolik yapısının asırlık insanların lehine olacak şekilde farklı olduğu anlaşılmış.

 

8.2--Ayrıca insanların bağışıklık sistemin-de önemli rol oynayan ve birçeşit beyaz kan hücresi olan B hücrelerinin sayısının da hayli fazla olduğu saptanmış.

 

9--Bilimsel çalışmalarm sonuçları uzun yaşamanın genetik ve çevresel faktörlere bağlı olduğunu belirtiyor. Ancak tek yumurta ikizleriyle yapılan çalışmalar genlerin uzun ömürlü olmaktaki payının sadece %20-30 civarında olduğunu gösteriyor.

 

9.1--Böylece uzun ve sağlıklı yaşamdaki en büyük etkenin %70-80’lik katkı payı ile çevresel koşullar olduğunu anlıyoruz. Birçok ülkede, örneğin 1800’lerde yaşam beklentisi 44 yaş iken günümüzde çevresel koşulların iyileştirilmesi ile bu rakam 80’li yaşlara kadar çıkmış durumda

 

10--Diğer insanlardan farklı olarak süper yaşlıların beyninde çok fazla Von Economo nöronu olduğu saptandı. Bu nöronlar karmaşık bilişsel ve sosyal işlevlerde kullandığımız bilgiyi hızlı işleme görevini yerine getiriyor ve bilinçli davranışların gelişmesinde rol oynuyor.

 

10.1--Süper yaşlıların beyninde normal yaşlılara kıyasla 4 kat fazla Von Economo nöronu bulunuyor.Von Economo sinir hücreleri beynin şakağa yakın ön lobundaki korteks alanlarında bulunuyor.

 

10.2--Bu alanlar beynin daha çok dil, iletişim, dikkat, odaklanma, sosyal uyum, farkındalık, motivasyon ve hafıza ile ilgili işlevlerinin gerçekleştiği bölgeler olarak biliniyor.

 

10.3--Bu sinir hücrelerindeki sayısal azalmanın davranışsal değişimlere, sosyal uyumsuzluğa, öz farkındalığın azalmasına ve bunamaya yol açtığı düşünülüyor.

 

11--yaşını deviren kişilerin, kendilerinden daha genç yaşta yaşamlarını yitiren kişilere kıyasla çok daha farklı     fiziksel özelliklere sahip oldukları görülüyor. Bu kişile genelde yaşamları nm son yıllarını elden ayaktan düşmeden, sağlıklı bir biçimde geçiriyorlar

 

11.1--Araştırmaya göre ortalama bir süper asırlık yaklaşık 105 yaşına dek günlük yaşamını kendi başına sürdürebiliyor ki, bu süre fiziksel açıdan kendilerinden 8-10 yaş küçüklere denk olan yüz yaşındakilerden bile 5-10 yıl daha uzun

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Temmuz 2015

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 20

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.