MAKALELER / Kan Şekeri Değerleri--Kepekli Ekmek-Normal Ekmek





Kan Şekeri Değerleri--Kepekli Ekmek-Normal Ekmek:

 

1--İstanbul Göztepe Araştırma ve Eğitim Hastanesi İç Hastalıkları Klinik Şefi Prof. Dr. Aytekin Oğuz'dan yaptığı açıklamada; Oğuz, yaptıkları bir araştırma sonucu diyabetik hastalar üzerinde kepekli ek-mekle normal beyaz ekmek tüketiminin etkileri arasında bir fark olmadığını söyledi.

 

1.1--Diyabet hastalarının %83'ünün obez olduğunu belirten Oğuz "Hastaların

% 88'i de hipertansiyon hastası, bu oranlar çok yüksek. Diyabet hastaları diyet yapmalı ancak yanlış bir yol izleniyor.

 

1.2--Halkımızda light ürünlere karşı bir ilgi var, fakat bu sanıldığı kadar doğru de¬ğil. Örneğin kepekli ekmekle beyaz ekmek arasında bir fark yok. Biz klinik ortamda deneyini yaptık. 20 diyabet hastasına ilk gün her sabah 10 dakika içinde sadece 100 gramlık kepek ekmek yedirdik. Daha sonra kan şekeri ve insülin değerlerine baktık. Ertesi gün ise aynı deneyi beyaz ekmekle yaptık. Gördük ki değerler olarak arasında hiçbir fark yok" dedi.

 

2--Diyet merkezlerinin verdiği diyetleri de incelediğini söyleyen Oğuz, çoğu diyet merkezinin eksik program uyguladığını belirterek light ve kepek ekmek ürünlerine doğru yöneldirmenin yanlış olduğunu vurguladı.

 

2.1--Diyabetten kurtulmak için doğru diyet programı uygulanması ve egzersizin önemine dikkat çeken Oğuz "Türk ev hanımlarının ortalama bel çevresi kalınlığı 90 cm. Bu çalışan kadınlarda 80 santime düşüyor. Diyabet ve hipertansiyona karşı bel çevresinin daha ince tutulması gerekiyor. Unlu mamul tüketimi en aza indirilmeli ve egzersiz yapılmalı" dedi.

 

3--Prof. Dr. Aytekin Oğuz yağlı ürünlerin hipertansiyonu körüklediğini ve kalp hastalıkları için zemin hazırladığını söyledi. Özellikle çocuk yaşta kilerin fazlaca tükettiği cipslerde kullanılan transyağların yüksek risk oluşturduğunun altını çizen Oğuz "Margarin çeşitleri ve özellikle cipslerde kullanılan transyağlar, kaldi ki bu ürünün New York'ta satışı yasak, kalp hastalıklarına yakalanma oranını yükseltiyor, mümkün olduğu kadar çocuklarınıza bu tür ürünler yedirmeyin ve siz de uzak durun" mesajı verdi.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 21

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.