MAKALELER / Su Tasarrufu nda Lider Ülke-Singapur





Su Tasarrufu nda Lider Ülke-Singapur:

 

1—Dünyada suyu aktarmayı ve arıtmayı içeren atık su arıtma projeleri, yavaşça kabul görüyor.

 

2--Texas El Paso'da musluk suyunun % 40’ı arıtılmış atık su. Virginia Fairfax'te musluk suyunun % 5’i geri dönüştürülmüş atık sudan geliyor.

 

3--Suyu en tutumlu kullanan ülke olan Singapur, dikkate değer bir model sunuyor. 1950 ’lerde suyu karneyle dağıtan ülke, 1960’larda birinci sınıf bir su şebekesi inşa etmeye başladı. Şu anda suyun yüzde 40’ı Malezya'dan geliyor.

 

3.1--% 25 ile 30 gibi kayda değer bir oranı, atık suyun arıtılması ve tuz giderme sayesinde elde ediliyor. Kalanı da geniş ölçekli yağmur suyu toplama sistemi benzeri kaynaklardan geliyor.


3.2--Su vergileri ve verimli teknolojilerle su talebi kısılırken, Singapurlular her damlayı korumaya teşvik ediliyor. En önemlisi, ülkenin suyu gelişmiş, iyi mali destek alan ve siyaseten özerk bir su idaresince yönetiliyor.

 

3.3—Sonuçta Singapur’da kişi başına günlük su tüketimi 2003’te 165 litreyken, 20ird 154 litreye indi.

 

4--ABD çok daha büyük ve karmaşık bir ülke. Ama vatandaşlarını su tasarrufu konusunda eğitirse çok daha iyi bir iş çıkarır. Başka basit adımlar da atabilir:

1--Akıllı sayaçlar takmak,

2--(yılda 3,8 trilyon litreden çok suyu boşa akıtan) sızıntıları belirlemek,

3--verimliliği özendirmek için kademeli su fiyatlandırmasına başvurmak,

4--geniş ölçekli yağmur suyu toplanmasını ve

5--atık su geri dönüştürülmesini teşvik etmek.

 

4.1--Yeni bir federal su idaresi (bir su kralı atamak veya kurumlar arası bir su kurulu oluşturmak), ülkenin su kaynaklarını bütüncül bir yolla yönetebilir.




Makalenin İzlenme Sayısı : 22

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.