MAKALELER / Marka Sofra Tuzlarında Mikroplastik Tehlikesi





Marka Sofra Tuzlarında Mikroplastik Tehlikesi:

 

1--Çukurova Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi’nden Prof.Dr. Sedat Gündoğdu, çeşitli firmaların ürettiği tuzlarda yaptığı inceleme sonucunda 16 markanın sofra tuzunun tamamında mikroplastik tespit ettiklerini söyledi.

 

2--Prof. Dr. Sedat Gündoğdu, Türkiye’nin başlıca tuz üretim merkezlerinde üretilen ve Şubat ve Mart 2017 tarihleri arasında piyasadan satın alınan 16 markanın sofra tuzunu incelendiklerini belirtti.

 

2.1--5 deniz tuzu, 6 göl tuzu ve 5 kaya tuzu olmak üzere toplam 16 sofra tuzu örneklerinin Çamaltı, Tuz Gölü, Palas Gölü, Seyfe Gölü, Acıgöl, Çankırı, Cihanbeyli ve Aksaray’da üretildiğini kaydeden Gündoğdu, en yüksek mikroplastik partikül sayısına deniz tuzunda rastladıklarını söyledi.

 

2.2--Gündoğdu, Mersin ve İskenderun Körfezi’ndeki yüzey suyundan aldıkları örneklerle yaptıkları araştırma sonucunu şöyle açıkladı: “İskenderun Körfezi’nde kilometre karede 1 milyon adet mikroplastiğe rastladık. Mersin Körfezi’nde durum daha vahimdi orada bu sayı 7 milyona kadar çıkıyordu.

 

2.3--Türkiye dünya ortalamasının 3 misli kadar tuz tüketiyor. Dünya Sağlık Örgütü’nün önerisi günlük 5 gram bizim tüketimimiz ise yaklaşık 15 gram.”Deniz tuzu tüketildiğinde bir kişinin yaklaşık 500 adet mikroplastiği tüketme riskiyle karşı karşıya olduğunun altını çizen Gündoğdu, “Göl tuzunda bu sayı 200’lere kadar düşüyor. Kaya tuzlarında ise daha daha da düşük oluyor. % 50’ye kadar düşebiliyor bu sayı

 

Kaynak:HBT-S:139-23.11.2018

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 29

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.