MAKALELER / Köpeklerde Koklama Duyusu ve Hastalık Teşhisi





Köpeklerde Koklama Duyusu ve Hastalık Teşhisi:

 

1--Köpeklerdeki koku alma duyusu insanlarınkinden 10.000-100.000 kat daha iyidir. Beyinlerinin büyük bir kısmını bu duyunun çalışması için kullanırlar. Koklamayı kodlayan genleri ve sinir hücreleri insanlarınkinden çok daha fazladır.

 

1.1--İnsanların burnunda yaklaşık beş milyon koku alma hücresi bulunur. Köpeklerde ise bu sayı 200 milyona kadar çıkar. İnsan burnunda koku alma bölgesinin genişliği 3-5 santimetrekare iken bu alanın köpeklerde 18-150 santimetrekare olduğu biliniyor.

 

2--İngiltere’de 2004 yılında mesane kanseri üzerinde yapılan çalışmada köpeklerin idrar örneklerini koklayarak kanseri tespit etme başarı oranının % 60 olduğu bildiriliyor

 

2.1--Japonların gene 2011de Labrador av köpekleri ile gerçekleştirdiği bağırsak kanseri çalışmalarında köpeklerin kanserli hastaları kolonoskopi hassasiyetinde belirlediği belirtildi. Tespit oranının nefes örneklerinde % 95, dışkı örneklerinde % 98 olduğu söyleniyor.

 

2.2-- Özellikle köpeklerden bir tanesinin kanseri erken evresinde yakaladığından ve kolonoskopinin bile yapamadığı polipleri kötü huylu dokulardan ayırt etme işini başarıyla gerçekleştirdiğinden bahsediliyor.

 

2.3--Avusturalyada ve ABDde gerçekleştirilen benzer hastane çalışmaları gene köpeklerin erken veya geç evredeki meme kanserinden cilt, akciğer, kalın bağırsak, yumurtalık, böbrek ve mesane kanserine kadar birçok kanser çeşidini % 88-% 97 doğruluk derecesinde tespit ettiğini bildiriyor.

 

2.4--Akciğer ve meme kanseri hastalarından alınan nefes örneklerini koklayan eğitilmiş köpekler, akciğer kanseri örneklerinin % 99’unu, meme kanseri örneklerinin ise % 88’ini tespit etmiş

 

2.5--British Medical dergisinde geçtiğimiz günlerde yayımlanan bir başka bilimsel araştırmada ise bir çeşit küçük av köpeği olan Beagle cinsi bir köpeğin, antibiyotiğe direnç kazanmış bir bakteri enfeksiyonunu (Clostridium difficile) hem hastaların dışkılarını hem de hastane ortamını yani havayı koklayarak % 98 oranında başarıyla tespit ettiğinden söz ediliyor

 

3--Eğitilmiş köpekler kanserin ve bakteri enfeksiyonlarının yanı sıra kan şekeri seviyelerindeki değişiklikleri ve organik keton maddelerini de koklayarak tespit etme yeteneğine sahip.

 

3.1--İngiltere, Kore, Japonya, Almanya ve ABDdeki merkezlerde, köpeklerin olağanüstü koku alma yeteneklerinden faydalanılarak yaygın bir şekilde kanser tespiti yapılıyor. Türkiyede de İstanbul Üniversitesi Veteriner Fakültesinde bu tür çalışmalara başlandığı belirtiliyor.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Şubat 2013

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 22

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.