MAKALELER / Kuruyemiş Tüketmek Kalp Hastalıkları ve Kansere Karşı Koruyucu





Kuruyemiş Tüketmek Kalp Hastalıkları ve Kansere Karşı Koruyucu:

 

1--Düzenli olarak tüketilen ceviz ve findik, ölüm riskini önemli ölçüde düşürüyor. Amerika’da gerçekleştirilen iki geniş kapsamlı uzun vadeli araştırma, bu yiyeceklerin kalp hastalıkları veya kansere bağlı ölümleri düşürebileceğini gösterdi.

 

1.1--Otuz yıl boyu düzenli ceviz ve fındık yiyenlerde ölüm riski %20 düşüyor diyor Boston Dana-Faber Kanser Enstitüsü’nden Charles Fuchs (New England Journal of Medicine). Daha önceleri de birçok araştırmayla ceviz ve fındığın sağlık üzerindeki olumlu etkileri ortaya konmuştu.

 

1.2--Bu yemişler mesela kan yağı oranını düşüyor, diyabet tip 2 hastalığından koruyor ve iltihapların etkisini azaltıyor.

 

2--Yemişlerin olumlu etkisi sayesinde Amerika’da en büyük ölüm riski olan kalp hastalıklarına bağlı ölüm riski %29 düşerken kansere bağlı ölüm riski ise %11 düştü diyor Fuchs.

 

3--Yemişlerin olumlu etkisi ne kadar çok yenilirse o kadar belirgin bir şekilde ortaya çıkmış. Otuz yıl içinde ender olarak

haftada bir kez yemiş yiyenlerde ölüm riski……%7,

düzenli olarak haftada bir kez yiyenlerde………%11,

haftada iki ila dört kez yiyenlerde………………... %13 ve

beş ila altı kez yiyenlerde ………….......……………..%15 ve

her gün yiyenlerde ise……………………........……… %20 azalmış.

 

3.1--Katılımcıların ceviz, fındık, yerfıstığı, badem veya kaju fıstığı yemiş olmaları önem taşımıyor. Araştırmadan çıkan diğer ilginç bir sonuç da bu tür kuruyemiş yiyenlerin bu tür yiyeceklerden uzak duranlara kıyasla daha zayıf oldukları.

 

Kaynak:HBT

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 32

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.