MAKALELER / Epilepsi İlacı Alzheimer Tedavisi İçin Umut Olabilir





Epilepsi İlacı Alzheimer Tedavisi İçin Umut Olabilir:

 

1--John Hopkins Üniversitesi bilim insanları epi-lepsiye karşı kullanılan bir etken maddenin, Alzheimer hastalarına da yardımcı olduğunu saptadı.

 

1.1--Beyindeki hiperaktiviteyi yavaşlatan ilaç aynı zamanda bellek yetisinin düzelmesinde de etkili. Özellikle de bellek yetisinin iyileşmesi Alzheimer hastaları için anlam taşıyor. Epilepsi ilaçlarındaki etkin madde olan "Levetirasetam'ln Alzheimer hastalarında da işe yaradığı aslında bilim insanlarını pek de şaşırtmamış.

 

1.2--Çünkü bu sonuç, uzmanların hipotezlerini kanıtlıyor. Bundan sonraki adım, geniş kapsamlı ve uzun vadeli bir klinik çalışma olacak. Çünkü ancak bu şekilde ilacın etkisi kesin olarak kanıtlanabilecek.


2--Son araştırma çerçevesinde ekip 84 kişiyi incelemiş. Katılımcılardan yedisi sağlıklıydı, diğerlerin¬de ise en azından demans semptomları bulunuyordu. 55 yaşın üzerinde olan katılımcıların yaş ortalaması 70 civarındaydı. Farklı dozlarda epilepsi ilacı alan hastalardan bazılarına da etkisiz ilaç (Plasebo) verilmiş.

 

3--Bu şekilde düşük dozlarda verilen ilacın bile belleği iyileştirdiği ortaya çıkmış. Bundan sonra, epilepsi ilacının Alzheimer'de görülen bilişsel yeti gerilemesini uzun vadede önleyip, önlemediğini araştıracağız diyor uzmanlar.

 

4--WHO'nun açıklamasına göre Alzheimer % 60-70lik payıyla en yaygın demans biçimini oluşturuyor.

 

Kaynak:HBT-Nilgün Özbaşaran

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 21

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.