MAKALELER / Klasik Müzik Zekayı Gerçekten Güçlendiriyor





Klasik Müzik Zekayı Gerçekten Güçlendiriyor:

 

1--Klasik müzik bilgili ve yetenekli olmayı tetikliyor. Anne babalar klasik müziği bebeklerine dinletiyorlar.

 

2--Finlandiya'da gerçekleştirilen bir araştırma, bu konuya yeni bir açıklık getirdi. Helsinki Üniversitesi tıp genetiği uzmanı Irma Jarvela ve ekibi, klasik müziğin beyin üzerindeki etkisini inceledi. Peerj dergisinde yayımlanan sonuçlar ilk kez, müzik dinlemenin belli başlı gen ekspresyonlarını yükseltirken, diğerlerini düşürdüğünü gösterdi.

 

2.1--Bu durum, öğrenme ve hatırlama gibi bilişsel yetilerin güçlenmesini sağlıyor. Çok sayıda bebek daha ana karnındayken klasik müzik dinlemeye başlıyor. Bunun nedeni anne ve babanın müzik düşkünlüğü değil, amaç bebeğin gri hücrelerini güçlendirmek.

 

3--Mozart etkisi 1993'den beri tartışılıyor. Kaliforniya Üniversitesi'nde gerçekleştirilen bir araştırma, klasik müzik sayesinde IQ seviyesinin artırılabileceği şeklinde sonuçlanmıştı. Ancak bu bağlantı daha sonraki çalışmalarla kanıtlanamadı. Ve her ne kadar müziğin zekâyı tetikleyici etkisi çok büyük ilgi çekse de, biyolojik faktörleri hemen hemen incelenmemişti.

 

4--Gerçi müzik dinlemenin beyin yapılarını ve işlevlerini etkilediği kanıtlandı ama ilgili moleküler mekanizmalar uzun bir süre karanlıkta kalmıştı. Tıp genetiği alanındaki yeni gelişmeler sayesinde artık bu boşluk doldurulabilecek.

 

5--Helsinki'de gerçekleştirilen son araştırmayla Mozart-etkisi yeniden doğuşunu yaşıyor. Katılımcılara 20 dakika boyunca Mozart'ın üç numaralı G-Dur viyolonsel konserini dinledi. Elde edilen veriler, müzik dinleminin, dopamin (mutluluk hormonu) salgısı ve aktarımıyla ilgili olan genlerin etkisini yükselttiğini gösteriyor.

 

5.1--Bu genler sinaps aktarımı olduğu kadar öğrenme ve bellek yetileri üzerinde de etkili. Müzik dinleme sırasında etkinliği en fazla artan genlerden biri asinükleindir. Bu gen, kuşlarda da melodilerin daha kolay öğrenilmesini sağlar.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 24

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.