MAKALELER / Alzheimer-Demans-Beyindeki Fazla Demir Alzheimer Olma Riskini Artırıyor





Alzheimer-Demans-Beyindeki Fazla Demir Alzheimer Olma Riskini Artırıyor

 

1-İinsan vücudu sağlıklı olmak için demire ihtiyaç duyar.Ancak fazla demir seviyelerinin beyne zarar vererek ilerleyen yaşlarda Alzheimer hastalığına yakalanma riskini artırdığı belirtiliyor.

 

2--Avustralyadaki Melbourne Üniversitesi araştırmacıları hafif bilişsel bozukluk gösteren 144 yaşlı insanı 7 yıl boyunca takip etti.Çalışmaya katılan insanların beyinlerindeki demir seviyelerini bulmak için omurilik sıvılarında ferritin proteini miktarlarına bakıldı.

 

2.1--Çalışmanın başlangıcında her mililitre omurilik sıvısında bir nanogram ferritin miktarı bulunan kişilere diğerlerine göre ortalama 3 ay daha önce Alzheimer hastalığı teşhisi koyuldu.

 

2.2--Ekip ayrıca, Alzheimer hastalığının risk geni olarak bilinen ApoE4 geninin yüksek demir seviyeleriyle ilişkili olduğunu buldu. Bu geni taşıyan insanların hastalığa yakalanma riski daha yüksek.

 

2.3--Demir hayli reaktif yani tepki gösteren bir madde olduğu için sinir hücrelerinin kolayca kimyasal strese maruz kalmasına neden olabiliyor.

 

3--Bu çalışmanın sonucunda, Alzheimer hastalığının tedavisinde, demiri bağlayarak vücuttaki demir seviyelerini azaltan (anti-demir özellikte) ilaçların kullanılması da gündeme yeniden gelmiş oldu.

 

3.1--Aslında 24 yıl önce yapılan bir çalışmada denenen anti-demir özellikteki bir ilacın Alzheimerdan kaynaklanan bilişsel bozukluğu yarı yarıya azalttığı biliniyor.

 

3.2--Ancak aynı zamanlarda gündeme gelen ve beta-amiloid proteininin beyinde birikmesiyle hastalığın oluşması bulgusunun daha baskın gelmesi, demir-Alzheimer ilişkisi üzerinde fazla durulmamasına neden oldu.

 

3.3--Uzmanlar bu yeni çalışmayla ilginin tekrar anti-demir özellikteki ilaçlara kayacağını vurguluyor. Özellikte deferiprone isimli demir bağlayıcı ilacın doğrudan beyne etki ettiği ve beyindeki demir seviyelerini kandaki demir miktarlarına zarar vermeden azalttığı belirtiliyor.

 

3.4--Aynı ilaç hâlihazırda demir zehirlenmesi tedavisinde ve Parkinson hastalığının seyrini yavaşlatmakta da kullanılıyor.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik- Özlem Kılıç Ekici

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 26

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.