MAKALELER / Yoğurt-Sağlığa Faydaları-2





Yoğurt-Sağlığa Faydaları-2:

 

1--Beslenme ve Diyet Uzmanı Taylan Kümeli, süt ürünlerinin ana gıda gruplarından olan yoğurdun en besleyici, sağlıklı ve yüksek miktarda protein, kalsiyum, fosfor, iyod, flor ve çeşitli vitaminleri de içerdiğini söylüyor ve ekliyor: “Yoğurt bağışıklık sistemini güçlendirerek bir çok hastalığı önleyici etkiye sahiptir.

 

1.1--Yoğurdun ve yoğurt üretiminde kullanılan laktik asit bakterilerinin kanser, enfeksiyonlar, gastro intestinal hastalıklar ve astım gibi hastalıkları önleyici etkilerinin olduğu yapılan araştırmalarda bulunmuştur.

 

1.2--Tüm bu hastalıkların oluşmasında en önemli nedenin bağışıklık sistemi olduğu saptanmıştır. Yoğurt bağışıklık sistemine uyarıcı etkisinden dolayı çeşitli hastalıkların önlenmesinde önemli bir etkendir.

 

1.3--Yoğurdu sofralarından eksik etmeyen kişiler ve özellikle yaşhlar gibi bağışıklık sistemi baskılanmış gruplarda bağışıklık sistemi ile ilgili hastalıklara karşı direnç de artmaktadır.”

 

2--Menopoz döneminde kilo kontrolü ve sağlıklı beslenme büyük önem taşıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Banu Kazanç; menopoz döneminde kalsiyum ihtiyacının arttığını ve kemik erimesi oluştuğunu söylüyor ve beslenmede kalsiyum kaynağı olan yiyeceklerin tüketilmesi gerektiğine dikkat çekiyor: “Süt, yoğurt, peynir gibi gıdaların diyette yer alması şarttır. Günde 1 bardak süt, 1 kâse yoğurt ve 50 gram peynir yenilmelidir

 

3--Dr. Ender Saraç yoğurdun gün geçtikçe yararları daha çok keşfedilen besinlerin başında geldiği görüşünde: “Kalsiyum ve proteininin vücudumuz tarafından daha hızh emilmesi açısından yoğurt; süt ürünlerinin arasında da daha fazla öneriliyor.

 

4--Zengin besin değerleri sayesinde bağışıklık sisteminizi güçlendiren yoğurt; bu özelliği sebebiyle basit rahatsızlıklardan kanser gibi hayati risk taşıyan hastalıklara kadar vücudu büyük bir dirençle koruyor. Bağırsaklarda ki zararlı mikrop ve bakterileri temizleyen yoğurt kolesterol emilimini de azaltıyor

 

5--Vücudunuzda kendi kendine sindirilen tek gıda olma özelliği ile tanınan yoğurt tüberküloz hastalığına karşı da doğal bir antibiyotik etkisi gösteriyor. Sindirim sistemini koruyucu etkisi olan bu değerli gıda çocukların bulaşıcı karaciğer hastalıklarının tedavisinde de önemli bir rol oynuyor. Dâhili olarak birçok organa ve sisteme iyi gelen yoğurdun cildede faydası bulunmakta.

 

6—Yorum:Vucutta birçok hastalığın ve kanserin oluşmasında en önemli etken herhalde bağışıklığın ve antiosidan kapasitenin çökmesidir.Özellikle ev yapımı yoğurt probiyotik gıda olarak ciddi anlamda bağışıklığı güçlendirmekte.

 

Kaynak:www.sabah.com.tr-sağlık-didem seymen




Makalenin İzlenme Sayısı : 19

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.