MAKALELER / HiperAktivite- Çok Küçük Yaşta Yapılan Cerrahi Müdahaleler Çocuklarda DEHB Riskini Artırıyor





HiperAktivite- Çok Küçük Yaşta Yapılan Cerrahi Müdahaleler Çocuklarda DEHB Riskini Artırıyor:

 

1--Cerrahi müdahalelerin tümü risk içerir, ancak çok küçük çocuklarda ameliyat' ların yarattığı tehlike, doktorların düşündüğünden daha uzun süreli ve derin olabilir.

 

1.1--Bilim insanları 5.357 çocuğun sağlık dosyalarını incelediklerinde, 2 yaşından önce iki veya daha fazla sayıda ameliyat geçirmiş çocukların dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (DEHB) geçirme riskinin, tek bir ameliyat geçirmiş çocuklara göre iki misli olduğunu ortaya çıkardı.

 

2--Araştırmacılara göre yüksek DEHB riskinin nedeni anestezi olabilir. Çocuğun bir anlamda beynini “kapatmak” kontrollü koşullar altında ve geçici bile olsa, bilişsel ağın normal gelişimini, ileride zihinsel ve davranışsal bozukluklar yaratacak düzey' de bozabilir.

 

2.1-- Aynı araştırmacılar, bir önceki çalışmalarında 2 yaşının altında birden fazla ameliyat geçirmiş çocuklarda öğrenme zorluğu riskinin iki katına çıktığını tespit etmişti.

 

2.2--Bütün bunlar anestezinin DEHB’ye yol açtığı anlamına gelmiyor. Bilim insan' ları bu riskin hesaplanmasında bebeklerin prematüre doğmuş olmasını ve diğer sağlık sorunlarını hesaba katmış olsalar dahi, birden fazla kereler anestezi altında kalmanın, çocuklarda DEHB riskini arttırabileceğine dikkat çekiyor.

 

Kaynak:HBT




Makalenin İzlenme Sayısı : 22

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.