MAKALELER / Sağlıklı Beslenme-Dirençli Nişasta-Sağlığa Katkısı





Sağlıklı Beslenme-Dirençli Nişasta-Sağlığa Katkısı:

 

1--Dirençli nişasta incebağırsaktan değişikliğe uğramadan geçer. Kalınbağırsaktaki çeşitli bakteriler tarafından enerji kaynağı olarak kullanılır; bunun sonucunda kısa zincirli yağ asitleri (asetat, bütirat ve propiyonatlar), karbondioksit ve su oluşur.

 

1.1--Bu kısa zincirli yağ asitlerinden bü- tiratın, kalınbağırsakta tümör hücrelerinin gelişimini baskıladığı saptanmıştır. Dirençli nişasta bu şekilde kalınbağırsak kanserine karşı koruyucu etki gösterir.

 

2--Dirençli nişastanın sağlığımıza bir diğer olumlu etkisi de prebiyotik özellik göstermesidir. Prebiyotikler diyetimizdeki sindirilmeyen bileşiklerdendir. Bu bileşikler kalınbağırsakta bizim için yararlı olan bakterilerin (Lactobacilli ve bifidobacteria gibi) gelişimini ve çoğalmasını sağlar.

 

2.1--Yararlı bakterilerin gelişimi ve çoğalması ise sağlığımızı bir çok açıdan olumlu yönde etkiler (örneğin bağışıklık sistemimizi güçlendirir).

 

3--Yapılan bazı çalışmalarda elde edilen sonuçlar, dirençli nişastanın kan lipid profilini iyi yönde etkilediğini gösteriyor. Özellikle sıçanlarla yapılan denemeler dirençli nişastanm toplam kolesterol, düşük yoğunluklu lipoproteinler (LDL), yüksek yoğunluklu lipoproteinler (HDL) ve trigliserit seviyelerini azalttığını göstermiştir.

 

3.1--İnsanlarla ya-pılan bazı çalışmalarda da benzer sonuçlar elde edilmiş olmakla birlikte, henüz dirençli nişastanm lipid metabolizması üzerindeki etkileri tam olarak saptanmış değildir.

 

3.2--Yine sıçanlarla yapılan denemelerde dirençli nişastanm kalsiyum, magnezyum, çinko, demir ve bakır minerallerinin emi- limini artırdığı saptanmıştır. Ancak insanlarla yapılan denemeler dirençli nişastanm sadece kalsiyum ve demir minerallerinin emilimini artırdığını göstermiştir.

 

4-- Patatesi haşladınız ve sıcak sıcak tükettiniz, nişastanın sindirimi kolay gerçekleşir. Haşlanmış patatesin bir kısmını ertesi gün tüketmek üzere buzdolabına kaldırdınız, bu gıdayı bir gün sonra soğuk olarak tükettiğinizde daha fazla dirençli nişasta almış olursunuz. Buzdolabında beklemiş patatesin kan şekerinizi sıcak sıcak yediğiniz haşlanmış patates kadar artırmaması beklenir.

 

5--Glisemik indeks gıdalara ait bir değerdir ve 0-100 arasında değişir. Haşlanmış patates, patates püresi, karpuz, beyaz ekmek ve pilav glisemik indeksi yüksek gıdalardır. Yoğurt, soya sütü, nohut, çavdar ve kuru yemişler glisemik indeksi düşük gıdalar grubuna girer

 

6--Gündelik olarak tükettiğimiz, işlenmiş bazı gıdalardaki (örneğin ekmek, makarna ve kahvaltı gevrekleri) dirençli nişasta miktarı hayli azdır.

 

7--Hangi yiyecekler dirençli nişasta açısından zengindir:

• Yulaf • Çavdar • Arpa • Mısır • Buğday (Tam buğday ekmeği ve bulgur) • Keten tohumu • Mercimek • Bezelye • Fasulye • Ham, tam sarıya dönmemiş, hafif yeşil muz • Esmer pirinç

Ayrıca soğuk patates salatası, soğuk makarna, soğuk pirinç (suşi gibi) yenebilir. Niçin soğuk? Çünkü dirençli nişasta sıcak yendiği zaman çok çabuk sindirilir.

 

4--Dirençli nişasta içeriği (% kuru madde)-Gıda örnekleri

 

1--Eser (<=1,0 %)          Haşlanmış patates (sıcak tüketilen), haşlanmış pirinç (sıcak tüketilen), makarna, buğday unu

 

2--Düşük (1,0-2,5%)--Bazı kahvaltı gevrekleri, bisküviler, ekmek, haşlanmış patates (soğuk tüketilen), haşlanmış pirinç (soğuk tüketilen)

 

3--Orta (2,5-5,0%)--Bazı kahvaltı gevrekleri, kızarmış patates

 

4--Yüksek (5,0-15,0%)--Haşlanmış baklagiller (mercimek, nohut, fasulye), haşlanmış bezelye, pişirilmiş ve dondurulmuş nişastalı yiyecekler)

 

5--Çok yüksek (>15,0%)--Çiğ patates, baklagiller (pişirilmemiş), ham muz

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Tübitak

 

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 20

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.