MAKALELER / Kokular-Psikolojik Etkileri





Kokular-Psikolojik Etkileri:

 

1—Kokular ve Psikolojik Etkileri:

 

1--Gül: Sevgi, muhabbet duygusunu yükseltir. Kişiler arasında duygusal çatışmaları ve çalkantıları dinginleştirir.

 

2--Sandal ağacı: Özellikle Uzakdoğu'da bilinen ve kullanılan bu koku hayal gücünü artırır.Limon: Rahatlatıcı bir etkisi vardır. Sinirleri gevşetir, ferahlık verir.

 

3--Vanilya: Strese karşı çok etkili, panik atağa iyi geldiği söylenir. Yasemin: Duyuların 9 artmasına ve kişilerin f birbirlerini anlamasına yardımcı olur.

 

4--Lavanta: Şifa verici ve temizleyici olarak da kullanılır. İş paydoslarında lavanta kokusunun verilerek yapılan bir araştırmada, çalışanların çalışma

performanslarında gerilemeyi önlediği ispatlanmış.Diazem gibi etkili.Yastığa konan lavanta damlası yada çiçeği sizi derin bir uykuya götürebilir.

 

5--Papatya: İnsanın içini hoş bir sevinçle doldurur. Saf duyguları harekete-geçirir.

 

6--Portakal: Parlak, neşeli ve yüceltiqj bir etkisi vardır. Sıcaklık ve mutluluk verir.

 

7--Limon otu: Ferahlık duymanızı sağlar. Coşku verici, iyimser, heyecan yaratan bir kokudur.

 

8--Kavun: Mekanda genişlik algısı verir. İştah açıcıdır.

 

2-- Bach Çiçek Terapisi

Ingiliz tıp doktoru Edvvard Bach’ın (1886-1936) “Sağlıklı olmak demek, ruhumuzla armoni içinde olmak demektir”-ruhumuzun tedavi edici etkisinden de yaralanmak demektir. diyerek oluşturduğu, kendi adı ile anılan “Bach Çiçek Terapisi”, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de pek çok merkezde uygulanıyor.

 

2.1--Dr. Bach, tüm bedensel rahatsızlıkların temelinde ruhsal bir denge bozukluğunun yattığını düşünerek başlamış araştırmalarına. Bu denge bozuklukları, korku, güvensizlik, yaşam sevinci ve özgüven kaybı, yalnızlık, alınganlık, tutarsızlık ve çaresizlik gibi durumlar.

2.2--İşte bu davranış ve düşünüş problemleri zaman içerisinde türlü hastalıklara zemin hazırlıyor Dr. Bach’a göre. Bu problemlerin kökten tedavisi için de katırtırnağı, funda ve hanımeli gibi 39 tane çiçek belirlemiş.

 

2.3--Önce hasta bu çiçeklere bakıp hoşuna giden dört tanesini seçiyor. Bu tercih, kişinin o çiçeğin esansına ihtiyacı olduğunu gösteriyor. Bu çiçeklerin esansları dile damlatılarak, koklanarak terapi süreci başlıyor. Terapi sonucunda olumsuz duygular fark edilerek gideriliyor.

 

3—Markaların Koku Tercihi:

 

1--TURKCELL: Kendine özel geliştirttiği kokuyla ağırlıklı olarak genç segmenti, teknoloji tutkunlarını ve iş dünyasının profesyonellerini hedefliyor.

 

2--AVEA: Ferah ve dinamik bir his için portakal çiçeği • yoğunlukta bir koku kullanıyor.

 

3--ECZACIBAŞI VİTRA: İncir sütünün verdiği saflık ve temizlik hissiyle insanları banyolarında rahat ve huzurlu hissettirmeyi amaçlıyor.

 

4--GÜRAL SAPANCA: Lavanta Patchouli karışımıyla misafirlerine lavantanın sakinleştirici özelliğiyle huzuru; Patcholfnin şifa veren antiseptik özelliğiyle de spa keyfini doyumsuz kılmayı hedefliyor.

 

5--CEYO: Mağazalarında devamlı bir yaz havası hissettirmeyi; kokunun içinde marine notlarıyla deniz esintisi ve sakinliği sunmayı amaçlıyor.

 

6--TEB: Özel kokusuyla şubelere gelenlere güven ve huzuru hissettirmeyi hedefliyor.Şubelerde insanların uzun süre kaldıklarında kokunun hissiyle daha fazla vakit geçirmelerini sağlamak istiyor.

 

7--HOLIDAYINN: Fresh ortam hissi için narenciye, zencefil, nane karışımı baharatlar, beyaz çay ve aromatik çiçekler kullanılıyor.

 

8--LE MERIDIEN HOTEL: Kalite hissi için canlandırıcı narenciye notlar, zencefilli baharatlar, beyaz çay ve aromatik çiçekeleri karışım kullanılıyor.

 

9--SHERATON: Fresh tatil ortamı hissi için yeşil çimen ağırlıklı koku tercih ediliyor.

 

10--COLİN'S: Kalite, gençlik ve dinamizm hissi için Akdeniz lavantası, narenciye, sardunya, beyaz amber ve kristal misk karışımı kullanılıyor.

 

11--STARBUCKS: Taze kahve kokusu için kahve ve çikolatanın zengin karışım tercih edilmiş.

 

12--PORLAND: Kadınların başını döndürürken kaliteli bir etki de yaratmak için kremalı çiçekli vanilya, sedir, • yasemin ve misk karışımı bir koku kullanılıyor.

 

13--PİZZA HUT: Fırından yeni çıkmış peynirli pizza kokusu için pizza baharatı kokusu öne çıkıyor.

 

14--MAVİ JEANS: Mağazalarda gençlik, dinamizm vş neşe hissi verıtıek için bergamot, beyaz çay,d mandarin, zencefil, bahçe kekiği, kış yasemini, şakayık, mimoza, lavanta, kaşmir, amber ve misk karışımı bir koku kullanılıyor.

 

15--MARRIOTT HOTEL: Fresh (taze) ortam hissi yaratmak için yeşil çiçek, zambak, karpuz

 

Kaynak:Para Haftalık Ekonomi Dergisi 14 - 20 Ekim 2012

 

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 21

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.