MAKALELER / Çevreci Bir Kültür-Almanlar







Çevreci Bir Kültür-Almanlar:

 

1--Almanya’da yılda 2 milyon ton benzin tasarrufu yapılıyor. Nasıl mı? Bisiklet sayesinde. Ülkede bisikletle gidemeyeceğiniz bir yer yok. Bir Alman, bisikletle ortalama, yılda 300 kilometre yapıyor. Bu rakam bisikletin en çok sevilen spor dalı olduğu Fransa’dakinin üç katı.

 

2--Ülkede, geri dönüşüm pazarının büyüklüğü 10 milyar euro’ya ulaşıyor. Köln’de faaliyet gösteren ekonomi ağırlıklı bir araştırma kuruluşunun yaptığı hesaba göre, Alman sanayiinde kullanılan hammaddenin % 13’ünü geri dönüştürülmüş ürünler oluşturuyor.

 

3--Almanlar organik yiyecek tüketiminde de Avrupa şampiyonu. Fransızlarla karşılaştırıldığında % 25 daha fazla organik ürün tüketiyorlar.

Lidl ve Adli gibi indirimli mağazaların bu tür ürünleri satmaya başlamasıyla tüketim hızla arttı. Şuanda Almanya’da ekili toprakların % 6’sında organik ürün yetiştiriliyor. Yakın komşusu Fransa’da ise bu rakam % 2 civarında.

4--2010 yılı sonunda Almanya’da biyogaz ile 5 bin 800 işletme toplam 2.3 gigawatt elektrik üretiyor (bu rakam bazı nükleer santrallerin ürettiği elektrik miktarından daha fazla) ve 4.3 milyon ev bu elektrikle ısıtılıyor.

 

5--Çevrecilik Almanya’da üçüncü kuşağı da etkisine alıyor. Uwe Wollman Berlin’de bir KOBİ sahibi. Eczacılar ve kimyagerler için sanayi pompaları üretiyor. “Müşterilerim, yeni model çevreci bir pompayla eski pompalarını değiştirmek söz konusu olduğunda hiç tereddüt etmez” diyor.

 

5.1--Wollman aynı zamanda Yeşiller Partisi’nin de sıkı bir destekçisi. Annesi Donata, “vaktimi biyolojik ürünlerin satıldığı mağazalarda geçiriyorum” diyor. Evine tasarruflu ampul alıyor ve gideceği yere bisikletle gitmeyi tercih ediyor.

 

5.2--Marlane ve Hanna ailenin çocukları. Ülke çapında yapılan son nükleer karşıtı gösteriye anne babalarıyla birlikte katılmışlar.

 

6--Peki bu çevrecilik aşkı nereden geliyor? Anne ve babadan mı? Belki. Ama okulda da çevre dersi olan tek ülke olduğunu unutmamak gerekiyor.

Başkent Berlin’de bulunan Alman Ekonomi Enstitüsü’ nde araştırmacı olarak çalışan Martin Kroth, Yeşiller hareketinin 1977 yılında kurulduğuna dikkat çekiyor: “1980’li yılların öğrencileri, militanları, eğitimcileri, girişimcileri, araştırmacıları bugün önemli yerdeler”.

 

6.1--Belki de Almanya’nın en iyi eğitim görmüş kişileri Yeşiller hareketinde yer alıyor. O yüzden de, adları “yüksek ücretliler partisi”ne çıkmış durumda.Çevreye duyarlı çok sayıda ülke var ama şampiyonlar hep Almanlar.

 

7—Yorum:Ülke olarak parti liderleri belediye başkanı seçerken kişinin tema vs çevre örgütlerinde çalışıp çalışmadığı-yeşil kültüre ne derece hakim olup mesai harcadığı gibi kriterlere bakabilir mi.

 

 

Kaynak.Sabah.com.tr-İş Hikayeleri-Aydın Demirer

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 80

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.