MAKALELER / Büyük Şehirlerin-İstanbul un Küresel Isınmaya Uyum Planları Varmı





Büyük Şehirlerin-İstanbul un Küresel Isınmaya Uyum Planları Varmı:

 

1--Atinanın Küresel Isınmaya Uyum Planları Nasıl Şekilleniyor:

 

1--Atina yapılaşmanın en yoğun olduğu Avrupa şehirlerinden biri ve aynı zamanda en sıcağı.Kent yetkililerinden Elissavet Bargianni, iklim değişikliğinin görünümünün korkunç olduğunu söylüyor:

 

1.1--"Önümüzdeki birkaç on yıl için yapılan projeksiyonlara baktığınızda bunların dramatik olduğunu görürsünüz, yaz aylarında sürekli olarak sıcak hava koşulları altında olacağız. Yaşam tarzımızı bu sıcaklığa göre ayarlamamız ve uyum sağlamamız gerekiyor."

 

1.2--Atina, buna adapte olmak için aşırı sıcaklıkların yol açtığı sağlık risklerine ilişkin farkındalığı artırmaya ve kenti yeniden tasarlamaya yönelik eksiksiz bir eylem planına sahip.

 

1.3--A noktasından B noktasına en serin yürüyüş yollarını gösteren bir akıllı telefon uygulaması, bu girişimlerden biri.Uygulamanın rotayı en serin sokaklardan geçecek şekilde oluşturduğu anlatan Bargianni, "Algoritma, sıcaklığı uydu verilerine göre hesaplıyor ve ayrıca güzergahlardaki ağaç yoğunluğunu da dikkate alıyor." şeklinde konuşuyor.

 

1.4--Yaz sıcaklıklarının son 30 yılda ortalama 1,9 derece arttığı Atina'da için yeşil alanların serinletici etkisi hayati önem taşıyor.

 

1.4.1--Meteorolog Pannos Giannopoulos, daha fazlasının kapıda olduğunu söylüyor: "İklim değişikliği çalışmaları, Yunanistan'da iklimin daha da ısınacağını, yazların daha sıcak, kışlarınsa daha az soğuk geçeceğini ve ülkenin çoğu bölgesinde daha az yağmur yağacağını gösteriyor."

 

1.5--Bir diğer zorluk, su sorunu olacak. Kostas Gerolimatos bu nedenle Roma döneminden kalma bu su kemerini yeniliyor.Bu kemer, yılda 50 bin metreküp yer altı suyunu banliyölere taşıyabilir. Bu su şu an denize gidiyor…

 

2--Uzun vadede hedef Atina'nın yüzde 30’unu yeşil alan haline getirmek. Bargianni bu plana ilişkin, "Bu hemen yarın olmayacak. Ama eğer önümüzdeki yıllarda böyle bir şey yapmazsak Atina ölü bir şehir haline gelecek. Ve ben bir şeyler yapacağımızı düşünüyorum." ifadelerini kullanıyor.

 

3—Yorum:Atinanın bir küresel ısınmaya uyum planı var.İstanbulun-Ankaranın-İzmirin-Antalyanın varmı.Bu anlamda yerel yönetimlerin şehrin küresel ısınmaya uyum planlarını hazırlamaları ve uygulamaları önemli.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 30

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.