MAKALELER / Elektrikli ve Fosil Yakıtlı Araçların Üretim ve Kullanım Emisyonu Karşılaştırması





Elektrikli ve Fosil Yakıtlı Araçların Üretim ve Kullanım Emisyonu Karşılaştırması:

 

1--Yaşam döngüsü emisyonu' endüstri için önemli bir kavram. Buna, bir ürünün üretimi, kullanımı ve imhası ya da geri dönüşümü sonucu açığa çıkan karbon ayak izi için kullanılan kısa bir açıklama diyebiliriz.

 

2--Sürdürülebilir enerjileri teşvik eden Avrupalı sivil toplum örgütlerinin oluşturduğu çatı firma olan Transport & Environment (T&E) tarafından yapılan araştırmaya göre, Avrupa Birliği (AB) sınırlarındaki bir elektrikli otomobil, karbon emisyonları açısından benzinli veya dizel otomobile kıyasla neredeyse üç kat daha az karbon ayak izine sebep oluyor ve teknoloji geliştikçe bu fark giderek büyüyor.

 

3--Elektrikli otomobillerin çevre dostu özellikleri elektrik şebekelerinin gelişimiyle daha da artacak. Ancak bataryası Çin'de üretilip Avrupa'ya gelen ve Polonya yollarında sürülen bir elektrikli aracın tüm üretim aşaması hesaba katıldığında sebep olduğu karbon ayak izi benzin ve dizel araçlara göre sadece % 37 oranında daha düşük.

 

4--2030'da elektrikli ve fosil yakıtlı araçların CO2 farkı 4 kata çıkacak.Bu sebeple üretimin her aşamasında yerel unsurlara yönelmek kilit nokta gibi gözüküyor. Zira gövdesi ve bataryası İsveç'te üretilen elektrikli bir otomobilde karbon ayak izi farkı % 83 daha az.

 

5--Ayrıca, 2030'da satın alınan elektrikli otomobillerin, AB elektrik şebekesinin giderek daha fazla yenilenebilir enerjiye dayalı olması sayesinde karbon ayak izlerinin dört kat azaltacağı öngörülüyor.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com/

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 23

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.