MAKALELER / Metan Seviyeleri Üstel Biçimdemi Artmaya Başladı





Metan Seviyeleri Üstel Biçimdemi Artmaya Başladı:

 

1—Grafik-Yıllara göre atmosferik metan seviyeleri-ppm:

2003………………1750

2010……………….1775

2015……………….1810

2020……………….1860

2023……………….1900

 

2--Bu grafik son 20 yılda metan seviyelerinin nasıl arttığını gösteriyor. Gaz üç kaynaktan geliyor. Üçte biri petrol ve gaz gibi endüstrilerden geliyor. Diğer üçte biri hayvancılık da dahil olmak üzere tarımdan kaynaklanıyor. Geri kalan ise doğa çıkışlı.

 

3--Peki, metandaki güncel artıştan hangisi sorumlu? Stockholm Üniversitesi'nden Jeokimyacı Volker Brüchert, doğada neler olup bittiğine dairi daha fazla bilgiye ihtiyacımız olduğunu söylüyor:

 

3.1--"Tarımsal yayıcıların, pis su arıtma tesislerinin, bu kıyı sistemlerinin bazılarından çok daha güçlü yayıcılar olduğunu biliyoruz. Yine de Dünya üzerinde yeterince dikkate alınmamış çok sayıda kıyısal alan var.".Yeterince izlenmeyen diğer alanlar göller, nehirler, sulak alanlar, tarım arazileri ve ormanlar.

 

3.2--Yeryüzü değişiyor ve gezegenimiz ısındıkça metan üreten bakterilerin daha aktif hale geldiğine dair bir şüphe var.Bu ısınmayı sadece hızlandıracaktır çünkü metan güçlü bir sera gazı. Peki ne yapmamız gerekiyor?

 

3.2.1--Bastviken'in yanıtı şöyle: "Yapabileceğimiz en iyi şey insan kaynaklı emisyonları önlemek çünkü bu çifte etkisi olacak, bir ölçüde insan emisyonlarını azaltacak ama aynı zamanda gelecekteki doğal emisyonları da azaltacak."

 

4--Copernicus İklim Değişikliği Servisi'nden son verilere göre, küresel olarak, büyük bir farkla kayıtlara geçen en sıcak eylül ayını yaşadık. Sıcaklıklar 1991-2020 ortalamasının 0.9 derece üzerindeydi.Avrupa’da da ortalamanın 2,5 santigrat derece üzerinde büyük bir sıcaklık anomalisiyle, gelmiş geçmiş en sıcak Eylül ayıydı.

 

4.1--Fransa, Belçika, Almanya, Polonya ve Avusturya, kaydedilen en sıcak eylül ayını yaşayan ülkeler arasındaydı.Sıcaktı ancak Avrupa’nın bazı kısımlarıyla Kuzey Afrika alışılmadık derecede yağışlıydı.Bu durum, Libya, Yunanistan, Türkiye ve Bulgaristan’da yıkıcı ve ölümcül sellere neden oldu.

 

4.2--Bu arada Antarktika'da eylül ayında deniz buzu seviyesi 1991-2020 ortalamasının yüzde 9 altında kaldı.Bu, Antarktika’da deniz buzu seviyesinin yılın bu dönemi için rekor düzeyde düşük olduğu üst üste beşinci ay.

 

5—Yorum:

1—Metan artışında İklimin daha da ısınmasıyla daha Sibirya-kutup bölgeleri-tundura-bataklıklarda fazla metan üreten bakteri faaliyete geçmiş olabilir.

 

1.1—Bu nedenle ortalama sıcaklığın artışına izinvermemek gerek.Bunun için gerekirse havayolunda uçaklarla atmosfere sülfür vs püskürtmek çözüm olabilir.Kısaca hemen tedbir alarak atmosferin daha fazla ısınmasına izin vermemek gerek.1.5 C gelmesini beklemeden acil durum tedbirlerini devreye almak lazım.Zira 1.5 C de ısınma üstel-çok daha katlamalı hal alabilir.Bu riske girmemek gerek.

 

Kaynak:https://tr.euronews.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 20

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.