MAKALELER / Çörek otu-Yağı-Sağlığa Faydaları





Çörek otu-Yağı-Sağlığa Faydaları:

 

1--Damar hastalıklarını önleyen çörek otu, hazmı da kolaylaştırıyor.

 

2--çörek otu mantar ve virüslere karşı öldürücü bir etkiye sahip.

 

3--Kan şekerini de düşüren çörek otu, solunum borusunu da genişletiyor. Alerjileri önleyen çörek otu, vücudun savunma sistemini dengelemeye de yarıyor.

 

3.1--Çörek otu yağının kanda glikoz oranını düşürdüğü ve insülin miktarını artırdığı, bu nedenle çörek otunun şeker hastalığının tedavisine yardımcı olabileceği ileri sürülmüştür.

 

4--Sadece yetişkinler değil çocuklarda da etkileri olan çörek otu, özellikle sinir ve deri hastalıklarıyla birlikte astıma da iyi geliyor.

 

5--Kadınların hamilelik sürecinde de etkisi olan çörek otu ürünleri, hamilelik devresindeki şikayetleri azaltır. Yan etkisi olmayıp, bu devredeki kadınlara ve bebeklerini anne sütüyle besleyenler için süt kalitesinin bebeğe daha yarayışlı olmasını sağlar. Hazım zorluğu ve mide şişkinliklerinde çörek otu da eskiden beri bilinir.

 

6-- Çörek otu yağının antiinflamatuar (iltihap ve ödem önleyici) özelliği nedeniyle nefes borusu kaslarını genişlettiği ve bu sonuçla nefes darlığı gibi göğüs hastalıklarının tedavisine yardımcı olacağı ileri sürülmüştür.

 

7--Akciğer kanserine karşı koruyucu olan çörek otu, meme ve prostat kanserini yavaşlatır.

 

8--Kanı sulandıran, kalp enfarktüsü riskini azaltan ve romatizma ağrılarını dindiren çörek otu, öksürük ve solunum yolu hastalıklarını tedavi ettiğiyle de bilinir.

 

9--Hücrelerin yenilenmesini hızlandırır, iltihap giderici ve idrar söktürücüdür. Cilt hastalıklarını tedavi edici özelliği vardır.

 

10--Zayıflamaya yardımcı olur, antioksidan özelliğe sahiptir, depresyon ve panik atak hastalığını tedavi edicidir.

 

11--çörek otunu tohum halinde veya çörek otu yağı olarak almak daha doğrudur. Çörek otu, poğaçada, börekte, kurabiye ve salatada kısacası birçok yerde kullanılabilir.

 

11.1--Ayrıca çörek otunu düzenli olarak tüketmek için kahvaltıdan ve yemekten yaklaşık bir saat önce, bir tatlı kaşığı çörek otu çiğneyebilirsiniz.

 

12-- Özellikle saman nezlesinde alerjik semptomları iyileştirebilir.

 

13--Astım ilaçları kullanılan kişiler, bu ilaçların yanında çörek otu yediklerinde öksürük, hırıltı, solunum ve akciğer şikayetlerinde iyileşme görülebilir.

 

13.1-- Alerjik rinit (burun iltihabı), burun akıntısı, bronşiyal astım, atopik egzama dahil alerjik hastalıklara sahip hastalarda; çörek otu yağının koruyucu olarak etkinliği kanıtlanmıştır

 

14--Diyabet hastalarının her gün çörek otu taneleri tüketmeleri kan şekerleri düzeylerinde denge sağlayabilir.

 

15--Ülsere sebep olabilen helikobakter pilori enfeksiyonunda yine çörek otu tozu tüketmek faydalı olabilir.

 

16--Sperm sayısı ve hareketi üzerinde de olumlu faydalı olabilir.

 

17--Çörek otu yağı, enflamasyon (iltihap) giderici özelliğe sahiptir. Bazı çalışmalar bu özelliğiyle çörek otu yağının romatoid artrit belirtilerinin azaltılmasına  faydalı olabilir.

 

18--Çörek otu yağı yara izlerinin giderilmesinde, akne problemlerinde, sedef, egzama ve vitiligo hastalıklarında tedaviye yardımcı olabilir.

 

 

Kaynak:

 

1--https://www.aksam.com.tr/

2-- https://www.acibadem.com.tr/

3-- https://www.guven.com.tr/saglik




Makalenin İzlenme Sayısı : 24

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.