MAKALELER / Obsessif Kompulsif Bozukluk-Hiper Aktivite ve DEBH de Probiyotik Tedavinin Faydası





Obsessif Kompulsif Bozukluk-Hiper Aktivite ve DEBH de Probiyotik Tedavinin Faydası:

 

1--Genç bir kız olan Mary’nin sorunu psikolojikti. Üstelik ciddi türden. Psikiyatrlar ona ileri derecede obsesif kompül- sif bozukluk (saplantı-takıntı bozukluğu) teşhisi koymuşlardı. Bunun yanında DEHB yani dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu da vardı

 

1.1--The Verge dergisinde yayınlanan hikayeye göre sindirim sistemini düzenleyerek bir psikolojik rahatsızlığın tedavisi edilmesi hikayesi.

 

1.2--İşin ilginç tarafı sindirimiyle ilgili rahatsızlıklara yönelik doktorun tüm sorularına Mary’nin verdiği cevap “Evet”ti. Mary’nin psikolojik durumunun yanı sıra sindirim sistemi de pek sağlıklı sayılmazdı. Doktorun psikolojik rahatsızlığı teşhise yönelik yaklaşımı kadar Mary’ye uyguladığı tedavi de değişik oldu.

 

1.2--Psikoterapi ve psikotrop ilaç kullanımının yanı sıra Dr. Greenblatt genç hastasına günde iki defa alınmak üzere probiyotikler de yazdı.

 

1.3--Bundan böyle öncelikle Mary’nin mide-bağırsak sağlığı düzeltilecekti. Öyle de oldu. Probiyotik besinlerle beslenen ve sindirim sistemi kısa sürede düzenlenen Mary’nin psikolojik durumunda da büyük değişiklikler görülmeye başlandı. Altı ay içerisinde psikolojik rahatsızlık semptomları büyük ölçüde azaldı.

 

2--Probiyotik besin ve takviyelerle tedavi başladıktan bir yıl sonra ise mucizevi şekilde Mary’nin psikolojik rahatsızlıklarından eser bile kalmamıştı.

 

2.1--Dr. Greenblatt’a göre durum oldukça açık: “Mary’nin sindirim sistemindeki bakteri dengesizliği onun zihinsel rahatsızlıklarını tetikliyor ya da etkide bulunuyordu”.

 

2.2--Dr. Greenblatt’a göre beyinden sonra vücut organları içerisinde en fazla sinir ve nöron bağırsaklarda bulunuyor ve onun ifadesiyle bu yüzden sindirim sistemini “ikinci beynimiz” olarak kabul etmek mümkün.

 

Kaynak:Aktüel.com

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 20

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.