MAKALELER / İnek Beslemek Yerine Böcek Beslemek-Böcek Proteinin Ekonomik Verimi Daha Yüksek-Ticari Olarak





İnek Beslemek Yerine Böcek Beslemek-Böcek Proteinin Ekonomik Verimi Daha Yüksek-Ticari Olarak:

 

1--Artan nüfus sadece doyuracak daha fazla boğaz değil, aynı zamanda daha fazla protein ihtiyacını beraberinde getiriyor. İnsanlar zenginleştikçe daha fazla et yemek istiyor. İşin bir de ekonomik yönü var.

 

2-- 10 kilo yemden bir kilo dana eti elde edebilirsiniz,” diyor Dicke. "Ama aynı miktar yemle dokuz kilo çekirge eti elde edilebilir. Girişimci olsanız hangisini yeğlersiniz?”

 

3--Son birkaç yıl içinde onlarca çekirge üreticisi ortaya çıktı.Hepsi de tanıdığımız ürünlerin içine böcekleri gizliyor.

 

4--TaylandlIlar kızarmış çekirgeye bayüıyor. Güney Afrikalılar ise tırtülara. Birleşmiş Milletler'in Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre her gün en azından iki milyar insan düzenli olarak böcek yiyor

 

5-- Böcekler protein, vitamin, mineral, lif ve “iyi” yağlar açısından çok zengin. 2.000’den fazla böcek çeşidinin gıda olarak kullanıldığı biliniyor. Bir milyondan fazla böcek çeşidi olduğuna göre bu rakamın daha da artacağı kesin.

 

6—Çeşitler:

 

1—Böcekler  2—Tırtıllar  3-- Eşekarıları, halanları ve karıncalar  4-- Çekirgeler ve ağustosböcekleri   


5—Termitler

 

7—Bazı Böcekler:

 

7.1-- Ev çekirgesi Asya, Amerika. Çiftçilerin ekonomik biçimde üretebileceği iki türden biri.-Kalori: 460 Protein: 67 gram

 

7.2-- Palmiye kurdu Afrika, Asya, Amerika Palmiye kurdu larvası, tropik bölgelerde tartış maşız en çok tüketilen böcek.Kalori: 480 Protein: 36 gram

 

7.3—Ahuahutle-Kuzey ve Güney Amerika Sırtüstü yüzen böcek yumurtaları, Meksika’da yüzlerce yıldır yeniyor. Kalori: 330 Protein: 57 gram

8—Yetiştirme Süreci:

 

1--Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO’nun yayınladığı “Yeni¬lebilir Böcekler: Gıda ve Yem Güvenliğinde Geleceğin Olanakları” başlıklı bir çalışmada sözü edilen türden bir ürün hazırlamak.

 

1.1--Bu raporda şu anda 7 milyarı aşan küresel nüfusun 2050’ye kadar 9 milyarı bulacağı söyleniyor. Dünyada daha şimdiden 1 milyar civarı insan düzenli olarak aç kalıyor. Oysa besi hayvancılığında gerekenden çok daha az toprak, su ve yem gerektiren bir protein kaynağı olan böcekler, ufuktaki krizin atlatılmasını sağlayabilir.

 

1.2--Araştırmanın yazarları, “Tüketicilere böcek yemenin sadece sağlık için değil, gezegen için de iyi olduğu anlatılmalı,” diyor. Knops ve Plevin böcek bazlı kokteyl aromalarının gıda problemine çözüm olmayacağını ama psikolojik engeli aşmaya yardım edebileceğini düşünüyor. “İnsanlar işin içinde kokteyl varsa yeni şeyler denemeye daha bir hevesli oluyor” diyor.

 

1.3--2012’den bu yana Kuzey Amerika’da uzmanlık alanı böcekler olan 30’dan fazla firma kuruldu.Bazıları böcek yetiştiriyor, bazılarıysa çekirgeden hazırlanmış yiyecekler (ince öğütülmüş böcekten yapılmış un gibi) ya da böcek içe¬ren ürünler (çekirgeli tahıl barı, çekirge cipsi, çekirge krakeri, çekirgeli çikolata, çekirgeli kurabiye gibi) satıyor. Böcekten köpek maması yapan yeni şirketlerin yanı sıra, bir firma da entomofajm fıstık ezmesine karşılığı olan böcek ezmesi hazırlıyor.

 

1.4--Geçtiğimiz yıl restoran danışmanları Baum and Whiteman’ın tahminlerinde 2015’in en popüler yiyecek / içecekleri arasında istiridyenin, alışılmadık kök bitkilerin ve viskinin yanı sıra böcekli proteininin de yer alacağı açıklandı.

 

1.5--Critter Bitters böcekleri öğütmek yerine onları süzüp özünü çıkarıyor. Hatta Knops ve Plevin ürettikleri safkan çekirge özü aromasının (piyasaya sürmeyi düşündükleri çeşitlerden biri bu) ABD Gıda ve İlaç Yönetimi’nin (FDA) sıradan gıdalarda izin verdiğinden daha az böcek içerebileceğini söylüyor. Söz gelimi, FDA çubuk tarçının ağırlığının %5 kadar böcek parçası içermesine izin veriyor.

 

2--İnsanların yiyeceği çekirgelerin nasıl üretildiğini görmek için geçen Kasım ayında Youngstown Ohio’daki Big Cricket Farms’a gittim. Burası, ABD’de yenilebilir kalitede çekirge üreten ilk tesis.

 

2.1--Çiftlik eski bir sebze kooperatifinde, bir oto-parkın arkasına tıkılmış 465 metrekarelik bir depoda yer alıyor. Big Cricket’in eş kurucusu Kevin Bachhuber doğurganların (üreme yeteneğine kavuşmuş olgun çekirgelere böyle deniyor) korosunu duyabileceğimi söylemişti ama içeriye adım attığımda beni karşılayan yalnızca sessizlik. Çünkü gelişimden kısa süre önce sebebi bilinmeyen bir kriz, bir milyondan fazla doğurgan böceği öldürmüş. Şansım var ki bu olayın sonucuna, çürümekte olan 400 kilo böceğin kokusuna yetişememişim. “Küçük çaplı bir soykırım gibiydi,” diyor Bachhuber.

 

2.2--O ve şirketin çekirge sorumlusu Luana Correia beni boş doğurgan kutularının yanından alıp iki siyah çadıra ayrılmış olan üretme kısmına götürüyor. Ayağımıza galoş geçirip fermuarlı bir kapıyı açıyor ve boğucu bir sıcaklıkla karşılaşıyoruz. Çadırlar, yavru çe-kirgelerin gelişimi için 32 derece sıcaklıkta ve %90 nemde tutuluyor.

 

2.3--İçerisi kavrulmuş fındık fıstık kokuyor. Duvarlara plastik kutular dizili. Correia bunlardan birini indirip bana içindeki yumurta kartonunu gösteriyor. Üstünde sayısız yavru çekirge var. Narin gövdelerindeki hatlar neredeyse zar zor seçilen bu yavrulara topluiğne başı (pinhead) deniyor.

 

2.4--Çadırlarda toplam üç ila dört milyon çekirge yavrusu bulunuyor. Hepsi de yetişkinliğe erişirse (ki bu çok muhtemel değil çünkü bu aşamada kazara eziliyorlar) toplamda 1,3 ton çekirge eti ya da 340 kilo protein tozu elde etmek mümkün.

 

2.5--Her yedi haftada bir yetişkinler arasında hasat yapan Big Cricket, yılda 27 ton çekirge yetiştirebileceğini hesaplıyor

 

3--Federal ve eyalet düzenlemelerine tabi. İlgili kurumlar daha ince ayrıntıları belirleyene kadar gerek onlar gerekse onların yasal düzen-lemelerine uyan şirketler topluca idare ediyor. Big Cricket Farms doğurgan çekirgelerinin ölümünden sonra stokunu yenilemek istediğinde Bachhuber, insan kullanımına yönelik çekirgelerin hayvan yemi amaçlı çekirgelerden üretilip üretilemeyeceğini öğrenmek için ABD Tarım Bakanlığı’nm (USDA) organik tavuk yumurtası kurallarına bağlı kalmış.

 

3.1--FDA ve Ohio Eyaleti Sağlık İdaresi sadece insan tüketimine yönelik çekirgelerin doğadan toplanmamış, çiftlikte yetiştirilmiş olduğuna dair garanti istiyor (böcek yemlerinden ve diğer kirleticilerden sakınmak için). Şu an itibarıyla USDA’nın yaygın ve bariz bir sağlık problemi olmadıkça ya da sığır eti ve diğer etlerle kıyaslanabilir miktarda üretilmedikçe çekirge çiftliklerini denetlemeyi düşünmediğini söylüyor

 

3.2--Ulusal Gıda ve Tarım Enstitüsü müdürü Sonny Roamaswamy. Bu saydığımız koşullar da yakın zamanda gerçekleşecek gibi değil. Sadece ABD’de bir yılda 16,3 milyon ton sığır eti tüketiliyor.

 

3.3--Çekirgelerin deli dana ya da kuş gribi gibi hastalıkları insanlara bulaştırması olası değilse de, böcekler de hastalanıyor ve işin belki de en hassas yanı bu. Big Cricket Farms tadı ve gıda profili yüzünden Avrupa ev çekirgesi, yani Acheta domesticus’u seçmiş. Ne var ki bu çekirge türü, çekirge çiftliklerini kasıp kavuran ve hayvanların %95’ini öldüren çekirge felci virüsüne karşı savunmasız.

 

3.4--Bu çekirge aynı zamanda, insan eliyle yetiştirilen türler arasında daha az bulaşıcı olan picornavirüsten etkilenen tek tür. Daha sonra öğrendiğim üzere, Big Cricket’teki toplu çekirge ölümlerinin de nedeni bu virüs. Bunun ardından şirket daha dirençli olan bir çekirge türüne, tropik ev çekirgesi Gryllodes sigillatus’a geçmiş. Aynı zamanda yeni gelen çekirgeleri ve yumurtaları, virüs öldüren morötesi ışığa maruz bırakacağı bir de karantina odası planları kuruyor.

 

3.5--Bachhuber bana, “Yeni bir şirketin birinci yılında olmanın iyi yanı şu,” diyor, “stres seviyeniz asla bu yılki kadar yüksek olmayacak.” Big Cricket’in temelleri Youngstown Business Incubator’da kurulmuş ve Ohio ziyaretimin sonunda Bachuber’la birlikte, bu yerin bulunduğu eski mobilya mağazasına gidiyoruz.

 

3.6--Küçük bir resepsiyon için bir toplantı odası hazırlanmış. Uzunca bir masanın üstünde klasik parti yiyecekleri var. Peynir tabakları, sosis, dip sosu ve sebzeler, cipsler, krakerler. Sıranın en sonunda ev yapımı çekirge pesto sosu ve sarımsak  sosunda sotelenmiş bütün çekirgeler duruyor. Pesto sıradan bir pestodan farksız göründüğü için tabağıma birkaç kaşık alıyorum. Fakat çekirgelere gelince iş değişiyor. Bu şeylerin gözleri, antenleri, bacakları var. Eğer gelecek buysa, şimdiden alışmak lazım, diye düşünüyorum.

 

3.7--Çekirgelerin boğazımdan öyle kolayca geçtiğini söylesem yalan olur. Onları pestonun içinde iyice gezdirmem ve bir krakerle aynı anda ağzıma atmam gerekiyor. Bu yemek deneyimi çocukluğumu anımsatıyor bana. Hani anne babamın daha önce tatmadığım bir şeyler olduğunda, üç lokma almadan masadan kalkamazsın, dediği günleri. Ben de öyle yapıyorum, dilimi ve dişlerimi pek kullanmamaya çalışıp dikkatlice yiyorum.

 

3.8--Bugünlerde hiç de yemek seçen biri sayılmam ama eğer nihai hedef böcekleri tüm olarak yemekse, sanırım damağı buna ikna etmek biraz zaman alacak. Ama o çekirgeli pesto ve yanında çekirge aromalı kokteyl var ya? Ona haftada bir razı olurum

 

Kaynak:Popular Scıence

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 20

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.