MAKALELER / Sap Toplamak Saman Makinesi





— Sap Toplamak Saman Makinesi:

 

1--Çiftçilikle geçimini sağlayan Abdurrahman Uludağ, 7 yılını verdiği çalışma sonucu 2005 yılında biçerdöverin arkasına raylı sistemle monte edilebilen ‘Sap Toplamak Saman Makinesi’ icat etti.

 

1.1--Buluşundan beklediği sonucu elde eden ve Türk Patent Enstitüsü’ne başvuran Uludağ’ın yaptığı makine, 2007 yılında patent alma hakkı elde etti.

 

1.2--Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı teknik personelince gerçekleştirilen test aşamasını da başarı ile geçmesinin ardından Uludağ, 2008 yılında tesis kurup seri üretime başladı. Uludağ’ın bu icadı, ‘Tarımsal Üretimde Verimliliğin Artırılması ve Çiftçinin Teknolojiyle Tanıştırılması Projesi’ kapsamında

Bakanlıkça ‘yüzde 50 hibe desteği’ verilen tarım makineleri kapsamına alındı

 

2--Buğday başta olmak üzere mercimek ve arpanın hasadında kullanılan makinenin hasat edilen üründe kaybı önlediğini vurgulayan Abdurrahman Uludağ, “Önceki yıllarda biçerdöver üe tarlaya girildiğinde sap ve saman tarlada kalıyordu. Bu nedenle çiftçi toprak üzerinde kalan bu anızı yakıyordu.

 

2.1--Anızın yakımı çevreye ve toprağa büyük zarar veriyor. Sap toplamalı saman makinesi, buğdayı dipten biçmesi nedeniyle hem saman tarlada bırakmıyor hem de buğday temiz bir şekilde biçiliyor.

 

2.2--Yaklaşık 500 kilogram buğdaydan verim alman bir arazide 1 ton da saman toplanmış oluyor. Samanın da geri dönüşümünü sağlayarak çiftçiye önemli bir kazanç sağlamış olduk.

 

3--Makine ekipman desteği kapsamında alı-nan ve Diyarbakır Valiliğince bir genelge doğrultusunda zorunlu hale getirilen sap toplamalı saman makinesi, Diyarbakır’da anız yakılmasını yüzde 70 oranında azalttı” bilgisini verdi. . Uludağ, “Raylı sistem sayesinde bu makine 15 dakikada biçerdövere takılıp çıkarılabiliyor.




Makalenin İzlenme Sayısı : 19

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.