MAKALELER / Kafein Miktarları -Bazı Besinlerin İçerdikleri-Kahve İçme Alışkanlıkları





Kafein Miktarları -Bazı Besinlerin İçerdikleri-Kahve İçme Alışkanlıkları:

 

1--ÇAY

 

SİYAH ÇAY-240 ml…………47 mg

 

YEŞİL ÇAY 240 ml…………30-50 mg

 

2--KAHVE

 

STARBUCKS LATTE 480 ml……150 mg

 

FİLTRE KAHVE 240 ml…………95 mg

 

ESPRESSO 240 ml………………64 mg

 

HAZ. KAHVE 250 ml……………64 mg

 

3--DİĞER

 

SICAK KAKAO 240 ml………… 8mg

 

S. ÇİKOLATA 240 ml……………6mg

 

 

4-- Hazır Kahve İçme Alışkanlıkları Araştırmasına göre Türkiye’de hazır kahve tüketenlerin % 84’ü hem evde hem de dışarıda hazır kahve içiyor. Geriye kalan kesimin % 5’i ise sadece dışarı çıktıklarında hazır kahve tüketmeyi tercih ediyor. % ll’lik kesim ise sadece evde hazır kahve tüketiyor. Bu veriler göre hazır kahve tüketiminin bir alışkanlık haline geldiğini gösteriyor.

4.1--Hedef kitlenin genellikle ‘hazır granül kahve’ tüketme oranı yüzde 84 olurken, hazır granül kahve’nin sıklıkla tüketilme oram % 43 ve bu oranla hazır granül kahve, ‘Türk kahvesini’ geride bırakıyor.

 

4.2--Türk kahvesi ikinci sırada en çok tüketilen kahve çeşidi. Sıklıkla ‘Türk kahvesi’ tükettiğini belirten % 31 ’lik tiryaki olan kesimin neredeyse tamamı evde de dışarıda da bu kahve çeşidini tercih ediyor. Buna göre ‘Türk kahvesi’ içimi ev dışına taşınmış durumda. Türk kahvesini sıklıkla tercih etme oranı kadınlarda ve 45 yaş üstünde % 36’ya yükseliyor.

 

4.2.1--Yine araştırma sonuçlarına göre görüşülen kitlenin % 60’ının evinde ‘Türk kahvesi makinesi”,% 36’smın evinde ‘hazır/filtre kahve’ makinesi, % 20’sinin evinde ise ‘Espresso/Cappuccino’ makinesi var

 

4.3--Haftada ortalama 4-5 kez ev dışında hazır kahve tüketilirken, evde hemen her gün hazır kahve tüketiliyor. Özellikle hafta içi günün hemen her saatinde kahve tüketiminin yaygın ol-

 

5--Kahve tüketicilerinin % 79’u 18-45 yaş aralığında

 

5.1--18-24 yaş için en yoğun kahve içilen zaman dilimi akşam saatleri. Hafta sonu ise kahvenin biraz daha geç saatlerde tüketildiği görülürken, özellikle öğleden sonra saat 14:00 ve sonrası kahve tüketimi yoğunlaşıyor.

 

5.2--Kahveyi sırasıyla evde dinlenirken keyif kahvesi olarak, arkadaşlarla sohbette, çalışma ortamında ve bilgisayar karşısında içiyoruz. Yine araştırmaya göre görüşülen kişinin % 77’si kahve içmenin Türkiye’de giderek arttığını, düşünüyor. ‘Kahve içimi ile ilgili özel alışkanlıklarım vardır’ diyen kişi sayısı ise 162.

 

6-- Kafeinin size uygun olan miktarım aştığınızda vücudunuzda rahatsızlıkları hisseder ve kahve içmeyi bırakırsınız. Eğer hayatımızda başka bir kafein kaynağı yoksa 4-5 fincana kadar genelde bir rahatsızlık hissedilmez ama genel olarak kahvenin 2-3 fincan ve şekersiz içilmesini öneriyorum.

 

6.1--Kahve, sade içildiğinde vücudunu canlandırırken ekstra kalori vermeyen bir içecek.”

 

6.2--Yine İtalya’daki Milano Üniversi- tesi’nden bilim adamlarının yaptığı bir araştırmaya göre günde 3 fincan kahve içmenin karaciğer kanseri riskini %50’ye kadar azaltabileceğini gösterdi.

 

6.3--Araştırmada ayrıca kahvenin siroz riskini de azaltabileceği görüldü.


6.4--ABD’de yapılan bir araştırma ise çok içilen kahvenin zararlı olduğunu ortaya koydu. Bu araştırmaya göre haftada 28 fincan’dan çok kahve içilmesi önerilmiyor.

 

7.2-- ÜRÜN-Dünyada petrolden sonra ticaret hacmi en yüksek olan ürün

 

7.2.1--1.6 MÎLYAR FİNCAN--Her gün dünyada tüketilen / kahve miktarı.

 

7.3--%34 Dünya kahve üretiminde en büyük kahve üreticisi olan Brezilya’nın payı. Brezilya’yı %14 ile Vietnam,%7 ile Colombia takip ediyor.

 

7.4--%54 Dünya sıcak içeçek pazarında kahve çeşitlerinin payı

 

7.5--10 KG--Avrupa’da kişi başı yıllık ortalama kahve tüketimi

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 27

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.