MAKALELER / Spirulina-Sağlığa Faydaları





Spirulina-Sağlığa Faydaları:

 

1—Spirulina kaynakları su kirliliğinden korunduklarına ilişkin oldukça ciddi bir literatür bulunmaktadır. Bu açıdan antioksidan özelliği olan bitkiler sınıflamasında en üst sıralarda yer almaktadır.

 

2--Yaşlılık hastalığı olan arterit, alzheimer ve kataraktta da kullanılmaktadır. Spirulina içeriği itibariyle çok az yağ ihtiva etmesine rağmen, bu yağ “GLA” (gamma linolenik asid) niteliği taşımakta, bu özelliğiyle de kalp damar hastalıklarında koruyucu olarak tüketilmektedir.

 

2.1--Yine, yağ içeriğinde yer alan gibi bazı lipit türlerinin kimyasal tedavi gören kanser hastalarında radyasyonun yarattığı kimi komplikasyonları yok ettiği söylenmektedir.

 

3--Spirulina diğer bitkilerde olduğu gibi selüloz içermemektedir. Bu özelliğiyle en hassas midelerde dahi kolayla sindirilebümektedir. Spirulina soyadan elde edilen protein içeriğine göre çok daha zengin özelliklere sahiptir ve kolay hazmedilmesiyle tüm protein kaynağı bitkilerden ayrılmaktadır.

 

3.1--Türlerine göre değişmekle birlikte spirulina genelde yüzde 60 ila 67 arasmda değişen oranlarda protein içeriğine sahiptir. Buna karşın hiçbir besin maddesinde bu derece yüksek protein kompozisyonuna rastlanmaz. Örneğin ana protein kaynaklarından biri olarak kabul edilen yumurtada hazmedilebilir protein oranı% 13’ü geçmez. Keza B12 vitamini açından da en yüksek değerlere sahip besin kaynağı yine spirulinadır

 

4--Yüksek düzeydeki protein içeriğiyle spindina, insan organizmasının ihtiyaç duyduğu esansiyel aminoasidleri karşılar. Esansiyel aminoasidler insan vücudunda üretilemeyen ve dışarıdan alınması zorunlu proteinlerin yapı taşlarıdır.

 

5--Spirulina az miktarda alındığı takdirde dahi (örneğin günde 40 gram) yetişkin bir insanın tüm esansiyel protein ihtiyacını karşılar.

 

6--Bir mikroalg türü olan spirulina tatlı su ortamında yetiştirilmektedir. Ancak kontrollü ortamlarda diğer alg ve yosun türlerinin üremesi engellenerek verim arttırılabilmektedir.

 

6.1--Bulaşmayı önlemek için arazide açılan havuzlar yerine polietilen tank havuzlar tercih edümelidir. Bu havuzların şeffaf ya da yarı şeffaf olması ve üretim yapılan tanklara karbon ilavesi yararlıdır.Daha fazla bilgi için üniversitelerimizin botanik bölümlerine başvurulabilir

2—B12 Kaynakları ve değerleri-100 gr da mcg

 

Karaciğer………………60 mcg

Spirulina……………….300 mcg

Midye…………………..48 mcg

İstiridye………………...30 mcg

Ton balığı………………7 mcg

Yumurta………………..3 mcg

Peynir-süt………………1 mcg

 

Kaynak:Para Dergisi—9-15.12.2007




Makalenin İzlenme Sayısı : 36

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.