MAKALELER / Mantar-Sağlığa Faydaları





Mantar-Sağlığa Faydaları:

 

1—Mantar , Yunanistan’da ve Çin’de ‘güç kaynağı’ olarak biliniyor ve çok fazla yer veriliyor.14 bin kadar mantar türü var dünyada ve yaklaşık 3 bini yenilebiliyor. Binden fazla türü ise zehirli.

 

2--Oldukça düşük kalorili olmasına rağmen adeta bir vitamin ve mineral deposu Mantarı ‘özel’ yapan içeriği bolca ihtiva ettiği ‘D vitamini.D vitamini vücutta vitaminden çok hormon görevi de görüyor. Gıdalarla aldığımız kalsiyumu ke-miklerimize götürüyor.

 

2.1--Başta meme olmak üzere birçok kanser türüne karşı koruyucu özelliği var. Diğer bir ‘koruyucu kalkan’ olan selenyumu da bolca içeriyor mantar. B grubu vitaminlerince de oldukça zengin, bu vitamin grubu da bağışıklık sistemi için, cilt, saç ve tırnak sağlığı ve sinir sistemi sağlığı için oldukça önemli.

 

2.2--Fosfor, mantarda bulunan başka bir cevher, kemik ve beyin sağlığı için çok önemli.

 

2.3—Mantarda bulunan E vitamini antioksidan olarak Oksijenin yan ürünlerinin vücuttan atılmasını hızlandıran bir vitamin, kanserden erken yaşlanmaya kadar bizi bir çok hastalıktan korumakta...

 

3—Mantarı herhangi bir et yemeğine eklediğiniz mantar, o yemekteki 'zararlı yağların' kana geçişini yavaşlatıyor ve dışkıyla atılmasını hızlandırıyor.

 

3.1--Düzenli olarak tüketildiğinde yüksek kolesterol hastaları için oldukça faydalı. Şeker hastalarının beslenmesinde de mutlaka yer almalı.Zira hem kalorisi çok düşük, çok az şeker içeriyor, hem de birlikte alındığı diğer gıdaların kan şekerini ani bir şekilde yükseltmesini engelliyor.

 

3.2--Düşük sodyum içeriğiyle yüksek tansiyon ve ödemle mücadele eden bireyler için de oldukça avantajlı bir gıda.Ayrıca Yüksek potasyum içeriği bu gıdayı yüksek tansiyon hastaları için bir kez daha önemli yapıyor.Zira potasyum damarları rahatlatıyor ve yüksek tansiyonu dengeliyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 19

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.