MAKALELER / Balık Türlerini İğne Ve Misinadan Koruyan Araçlar





Balık Türlerini İğne Ve Misinadan Koruyan Araçlar:

 

1--ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi (NOAA) bu yıl Meksika Körfezindeki balıkçılara, sarıkanat orkinos ve kılıçbalığı gibi “hedef” türleri yakalayacak kadar sağlam olan ama mavi yiizgeçli orkinos gibi daha ağır türlerce kapıldığında bükülüp serbest kalan olta iğneleri kullanma şartı getirdi.

 

1.1--NOAA’dan deniz biyologu Chris Rilling’e göre bu “zayıf iğneler” körfezdeki mavi yüzgeçli orkinos yan avını % 56 azalttı.

 

2--Rilling kurumun başka yerlerde “çoğunlukla eski haline gelen ve kendi üzerine dolanan” halka iğne kullanılması için bastırdığını söylüyor. Dediğine göre Hawaii’de bu iğneler kullanılınca, deniz kaplumbağası yan avı % 80’den fazla azaldı. Kurum bu yüzden “tüm dünyada halka iğne kullanılması için bir süredir gerçekten bastırıyor”.

 

3--Rilling hükümetin deniz kaplumbağası yan avını azaltmak için, içlerinde ‘ak orkinos’ avlayan teknelere iğnelerini yüzeyin en az 100 metre altında tutma şartı getirmek dâhil önerileri olduğunu belirtiyor.

 

4--Bir başka araç değişimi de Rhode Island’dan iki balıkçı tarafından, Phil Ruhle ve oğlu Phil Jr., araştırmacıların yardımıyla yapıldı. Balıkçılar korkan mezgitlerin genelde yukarıya yüzdüğü, tükenen bir tür olan morinanın ise derine daldığı gözleminden yararlanacak şekilde ağları değiştirdi. “Ruhle trolü” şimdi yaygın şekilde kullanılıyor.

 

5--Tehlike altındaki Kuzey Atlantik balinalarının % 80’inde, balıkçılık malzemelerine takılmaktan kaynaklanan yaralar var. Araştırmacılar balinaların görebilmesi için renklendirilen veya ışıklandırılan misinalar üzerinde çalışıyor.

 

6--Rilling Bering Denizi’nde şirketlerin av filolarına “neredeyse anlık” bilgi verdiğini, böylece kömür balığı peşindeki balıkçıların somon sahalarından kaçınabildiğim söylüyor. Benzer bir girişim Massachusetts’te yürütülüyor.Araştırmacılar köpek balıklarının, bilgisayar benzeri ürünlerde kullanılan bazı nadir metallerden uzak durduğunu fark etti.

 

6.1--Werner, “Belki bu metaller balıkçılık araçlarına takılabilir” diyor.Maine Istakoz Avcıları Birliği başkanı David Cousens, üyelerinin korumacıların taleplerini karşılamak için çok çalıştıklarını ama değişikliklerin genelde pahalı ve zahmetli olduğunu belirtiyor.

 

6.2--Cousens, “Korumacıların öyle çok bastırıyor ki, balıkçılıktan hiç anlamayan avukatların ve yargıçların insafına kaldık” diyor.Ayrıca işbirliğine rağmen bazı sorunlar devam ediyor. Örneğin yunusları koruyan vızıltı cihazları, onları yararlı ortamlardan uzaklaştırıyor olabilir.Werner, “Balıkçıların bu oyunda cani değil çözümün önemli bir parçası olduklarını anlamak için ileriyi düşünerek önlem almaya çalışıyoruz” diyor.

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 30

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.