MAKALELER / Otizmde Hiperbarik Oksijen Tedavisi





Otizmde Hiperbarik Oksijen Tedavisi:

 

1--Uluslararası Çocuk Gelişimi Araştırma Merkezi’nde Dan Rossignol yönetiminde çalışan ekip otistik hastaların, kırk saatlik yüksek basınç tedavisinin ardından sosyal etkileşim ve göz temasında önemli gelişmeler yaşadıklarını kanıtladı.

 

1.1--Ne var ki BMC Pediatrics dergisinde yayımlanan araştırmayla, olumlu etkinin kalıcı olup olmadığı henüz anlaşılmamış. Bir teoriye göre oksijen iltihap miktarını azaltarak, beyin dokusunun oksijen ihtiyacını daha iyi gidermekte.

 

2--Yüksek basınç tedavisinde hastalara, yükseltilmiş atmosferik basınçla yüksek ok-sijen konsantrasyonu verilmekte. Daha önceleri oksijen tedavisinin fetal alkol sendromu ve serebral çocuk felci gibi diğer nö- rolojik hastalıklarda da olumlu etkiler yaptığı görülmüştü. Son araştırma altı Amerikan hastanesinde gerçekleştirildi.

 

2.1--Bu hastanelerde (rasgele) yaşları iki ile yedi arasında değişen 62 çocuk seçilmiş. Bir ay içinde toplam kırk saat yüksek basınç odalarında tutulan çocuklara %24’lük oksijen l,03atm ile verilmiş.

 

2.1.1--Tedavinin ardından, konuşulanları kavrama yetisi, sosyal etkileşim, göz teması, algısal ve bilişsel bilinç gibi faktörlerde önemli gelişmeler kaydedilmiş.

 

2.2--Çocukların yüzde otuzunda önemli değişimler gözlenirken, kontrol grubunda bu oran yüzde sekizle sınırlı kalmış. Oksijen tedavisi gören çocukların yüzde sekseninde düzelme görülürken, kontrol grubundaki çocukların yalnızca % 38’inde düzelme kaydedilmiş

 

Kaynak:HBT

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 17

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.