MAKALELER / Jetlag ın Etkisini En Aza İndirmek





Jetlag ın Etkisini En Aza İndirmek:

 

1--ABD'de yapılan bir araştırmada, hızlı ve uzun uçak yolculukları sonrası vücudun zaman uyumunu sağlayan biyolojik ritmin bozulmasıyla ortaya çıkan "jetlag"ın, seyahatin ilk günü yapılan büyük bir kahvaltı ve güneşlenmeyle önlenebileceği tespit edildi

 

2--Chaos" isimli akademik dergide yayımlanan araştırmaya göre, Illinois ve New Mexico eyaletlerinden araştırmacılar, ışık ve gıdanın biyolojik saat olarak tanımlanan sirkadiyen ritmi üzerindeki etkisini inceledi.

 

2.1--Illinois'deki Northwestern Üniversitesi ve New Mexico'daki Santa Fe Enstitüsünden araştırmacılar tarafından yapılan çalışmada, jetlag ile sirkadiyen ritim arasındaki ilişki ve jetlagdan kurtulmanın yollarını tespit etmek içim matematiksel modeller geliştirildi.

 

2.2--Araştırmada, bu modellerden birinde ışığın sirkadiyen ritim üzerindeki etkisi ölçüldü, diğerinde ise gıdanın etkisine bakıldı.

 

3--Uzun bir uçak yolculuğunun ardından günün erken saatlerinde daha fazla yemek yemenin ve gün boyunca bolca güneş ışığına maruz kalmanın vücudun zaman farkına alışmasını hızlandırdığı belirlenen araştırmada, jetlagdan daha hızlı kurtulmak için gece atıştırmalarından kaçınılması tavsiye edildi.

 

Kaynak: https://www.haberturk.com/




Makalenin İzlenme Sayısı : 21

Eklenme Tarihi : 20.11.2023

Önceki sayfaya geri dön.