MAKALELER / Epilepsi-Sara-Epilepside Kemik Suyu Tedavisi Olurmu





Epilepsi-Sara-Epilepside Kemik Suyu Tedavisi Olurmu:

 

1--Çalışmalarını Norveç’te sürdüren Prof. Dr. Emre Yakşi, Dr. Nathalie Jurisch-Yakşi ve araştırmalarını Almanya’da sürdüren Doç. Dr. Çağhan Kızıl epilepsi alanında yeni bir çalışmaya imza attı. Dünyanın en prestijli bilimsel dergilerinden Nature Communications’da yayımlanan çalışmaya göre, epilepsi krizlerinin bir nedeni beynin savunma sistemini oluşturan ‘glia’ hücrelerinin fonksiyonlarının çökmesi.

 

2--Epilepsi genetik nedenlerle ortaya çıkabildiği gibi beyin travması sonucunda da görülebiliyor. Epilepsi hastasının en büyük sıkıntısı aniden ortaya çıkan nöbetler. Nöbetlerin nedeni şu ana kadar belirlenemedi. Dolayısıyla öncesinde önlem almak da mümkün olmadı.

 

3--Epileptik krizler öncesi beyindeki sinirlerin aktivitesinde küçük ve lokal bir artış belirlenirken, beynin savunma mekanizmasını oluşturan glia hücrelerinde yüksek derecede ve beynin neredeyse tamamını kaplayan elektrofizyolojik dalgalanmalar görüntülendi. 


3.1--En ilginç sonuçlardan biri ise bu dalgalanmaların, sinir hücrelerinin epileptik aktivitelerini, epilepsi krizleri öncesinde kontrol altında tutarak önlemesi. Yani glia hücreleri, epilepsiye karşı beyni savunmakta. Bu savunma anında, ‘glutamat’ denilen ve beyinde sinir sistemini aktive eden bir maddeyi içlerine alarak ortamdan uzaklaştırıyor.

 

3.1--Ancak bu savunma mekanizması bir seviyeye kadar işleyebiliyor. Araştırmacılar, sinirlerde epilepsi hareketlenmeleri hız kazandığında bir seviyeden sonra glia hücrelerinin işlevlerini yerine getiremediklerini gözlemledi.

 

3.2--Bu durumda, glutamat moleküllerinin emilimi azalıyor ve beynin savunma mekanizması çöküyor. Üstüne üstlük, glia hücreleri, glutamat molekülleri salgılayarak epilepsi ataklarının bir anda beynin tamamına yayılmasına neden oluyor.

 

4--Bilim insanlarının bu yeni bulguları, daha önce epilepsi hastalığında göz ardı edilmiş olan yeni bir bakış açısını da gün ışığına çıkarıyor. Mevcut tedavi sinirsel aktiviteyi baskılayan ilaçların düzenli kullanımı üzerine kurulan stratejilere dayanıyor. Ancak her üç epilepsi hastasından biri ilaç tedavilerine olumlu yanıt vermiyor. Glia hücrelerinin yeni keşfedilen bu işlevi, epilepsi hastalığının tedavisinde yeni bir umut ışığı olabilir.

 

4.1--Prof. Dr. Yakşi ve Dr. Jürisch-Yakşi, devam eden çalışmalarını doktorlarla beraber sürdürüp, glia hücrelerine yoğunlaşan tedavilerin hangi tür epilepsi hastalıklarına uygun olabileceğini araştırmaya devam ediyor. Prof. Dr. Yakşi, bu sonuçların, temel bilimler ve klinik çalışmaların el ele vermesinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu da ekliyor.

 

5—Yorum:Epilepside glutamat takviyesi hastalığın tedavisinde işe yarayabilir.Bunu sağlayan ilaçlar geliştirilebilir.Ayrıca kemik suyu yoğun glutamat içerir.Kemik suyu hastalığın tedavisinde kullanılabilir mi.

 

5.1—Glutamin Kaynakları:

 

1--İşlenmiş gıdalarda bulunan MSG(Mono Sodyum Glutamat kaynağı besinler ;Konserveler, Hazır Çorbalar, Et ve Tavuk suyu tabletleri, Donmuş Hazır Gıdalar, Aromalı Patates Cipsleri, İşlenmiş Et Ürünleri, Salam, Sosis vb. Hazır meyve suları, dondurmalar ve de renkli yoğurtlara katılmaktadır.) yerine glutamin kaynağı organik besinler çözüm olabilir.

 

2--Glutamin kaynağı besinler:

 

1--Deniz ürünleri--Balık, midye, karides ve yengeç gibi deniz ürünleri mükemmel glutamin kaynaklarıdır.

 

2—Et--Etin mükemmel bir protein kaynağı olduğunu biliyoruz. Tavuk, kuzu ve sığır eti ise glutamin açısından oldukça zengin.

 

3--Kırmızı lahana--Kırmızı lahana glutamin yönünden zengin bir sebzedir.

 

4—Süt--Organik süt glutamin bakımından zengindir ve bir antioksidan olan glutatyon üretiminin desteklenmesine yardımcı olur. Vücudunuzdaki glutamin seviyelerini yenilemek için sabah kahvaltılarında bir bardak süt içebilirsiniz. Ayrıca sütün kas ve kemik sağlığına da çok iyi geldiğini hatırlatmakta fayda var.

 

5—Yumurta--Yumurta da iyi bir glutamin kaynağıdır. Yüz gram yumurta 0.6 gram oranında glutamin içerir.

 

6—Fındık--Glutamin zengini fındık, sağlıklı yağ ve protein açısından güçlü bir besin kaynağıdır.

 

7—Maydanoz

 

8--Kemik Suyu--Bağışıklık sisteminin güçlenmesine katkıda bulunan kemik suyunda da bolca glutamin bulunur. Ancak kemik suyu da kontrollü tüketilmesi gereken besin kaynaklarından biridir.

 

9—Baklagiller--Nohut, bezelye, mercimek ve fasulye gibi baklagillerin içeriğinde de iyi derece glutamin vardır.

 

10--Organ eti (sakatat)--Karaciğer gibi organ etleri, iyi glutamin kaynaklarıdır. Özellikle kas kaybına bağlı olarak glutamin seviyelerinizde düşüş, yenilenmek için sakatat tüketebilirsiniz.

 

5.2—Glutamatta ölçü azı değil ortası karar-çoğu zarar olabilir.Haftanın iki günü glutamat kaynağı besin-kemik suyu vs.kullanılabilir.

 

5.3--Glutamat kaynağı olarak MSG ile doğal glutamin kaynakları arasındaki fark glikoz şurubu ile meyve şekeri arasındaki fark olarak kabul edilebilir.

 

Kaynak: https://www.birgun.net/




Makalenin İzlenme Sayısı : 55

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.