MAKALELER / Arı-Tarım Alanlarındaki Çayırlık Şeritler Bal Anlarına Fayda Sağlıyor





Arı-Tarım Alanlarındaki Çayırlık Şeritler Bal Anlarına Fayda Sağlıyor

 

1--ABD’de yapılan bir araştırmaya göre, soya ve mısır tarlalarının içlerine ve etraflarına stratejik bir şekilde konumlandırılan şerit biçimli çayırlık alanlar, yoğun tarım yapılan bölgelerde de bal anlarının sağlığını ve performansını iyileştiriyor.

 

2--Çayırlık şeritler, Orta Batı ABD’de su kalitesini ve biyoçeşitliliği iyileştirmek ve toprak erozyonunu azaltmak amaçlı bir koruma programı kapsamında oluşturuluyor. Iowa State Üniversitesinden Ge Zhang ve ekibi Iowa’da çayırlık şeritler içeren ve içermeyen çiftliklerdeki bal ansı kolonilerinin performanslannı karşılaştırdı.

 

2.1--Çayırlık şeritler içeren çiftliklerdeki an kolonilerinin, çayırlık şeritler içermeyen çiftliklerdekilere göre %50 daha fazla polen topladığı, aynca kütlece en ağır olduklan ağustos ayında %24 daha fazla ağırlığa sahip oldukları gözlemlendi; dolayısıyla da daha fazla bal ürettikleri düşünüldü.

 

2.2--Ayrıca söz konusu koloniler büyüme sezonu sonunda %24 daha fazla işçi arıya sahipti ve bu kolonilerde kışı atlatabilen an sayısı %20 daha fazlaydı.


3--Sonuç olarak, arıcılar daha az koloni kaybettiği için masraftan azaldı ve hem bal satışından hem de kolonilerini tozlaştırma amacıyla kiraya vermekten elde ettikleri gelir arttı.

 

4—Yorum:Bakanlık tarım arazilerinin çevresinde belli ölçülerde şerit çayırlık yapılmasını desteklerde şart olarak arayabilir.

 

Kaynak:Bilim ve Teknik- Ilay Çelik Sezer




Makalenin İzlenme Sayısı : 68

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.