MAKALELER / Beyin-Düşünceyle Kalori Yakmak Mümkün mü





Beyin-Düşünceyle Kalori Yakmak Mümkün mü:

 

1--1984 yılındaki Dünya Satranç Şampiyonası, Rus yarışmacı Anatoli Karpov'un endişe verici düzeyde zayıflaması nedeniyle aniden iptal edilmişti. Beş ay süren mücadele ve onlarca maç sonrasında Karpov 10 kilogram kaybetmişti.

 

1.1--O zamandan bu yana hiçbir satranç yarışmacısı bu denli büyük bir kütle kaybı yaşamamış olsa da üst düzey oyuncuların günde yaklaşık 6.000 kalori yakabildikleri belirtiliyor

 

2--Düşünerek gerçekten de kalori yakmak mümkün. Ancak bu rakam, çok da dikkate değer bir kalori miktarı değil. Sürekli çalışır durumdaki beynimiz, toplam kütlemizin yaklaşık %2’sini oluşturmasına rağmen dinlenme halindeyken vücudun harcadığı enerjinin yaklaşık%20'sini kullanır.

 

2.1--Beynin harcadığı enerjinin önemli bir bölümü, nöronların birbirleriyle iletişim kurmak için kullandıkları nörotransmitter adı verilen kimyasal haberci moleküllerin üretilmesi, salgılanması ve taşınması gibi süreçlerde değerlendirilir.

 

2.2--Benzer tüm süreçler uç uca eklendiğinde, beynin dakikada yaklaşık 0,18 kalorilik enerji harcadığı hesaplanabilir. Bu da ortalama bir ampulün yanması için gereken gücün beşte birine karşılık gelir.

 

3--Yoğun zihinsel aktivite gerektiren görevlerdeki katılımcılarda, kandaki glikoz düzeyinin daha fazla düştüğü gözlendi. Zihinden çarpma işlemi yapmak gibi yoğun düşünsel süreçler deneyimleyen katılımcıların beyin taramalarındaysa beyne alınan glikoz düzeyinde artış gözlendi.

 

3.1--Bu farklılıklar harcanan enerji miktarı bakımından değerlendirildiğinde, yorucu zihinsel süreçlerde beynin dinlenme durumuna kıyasla fazladan yaklaşık 1,3 kalori kullanabildiğini gösteriyor.

 

3.2--Yoğun düşünme ve odaklanma süreleri göz önüne alındığında,düşünme eyleminin günde en fazla 50 kaloriye kadar ek harcama sağlayabileceği öngörülüyor.

 

3.3--Karpov’a dönersek oyuncunun zayıflamasına aşırı stres ve azalan besin tüketiminin neden olduğu düşünülüyor. Yani oturduğu yerden, sadece düşünerek zayıflamayı planlayanların spor yapmak ya da sağlıklı beslenerek kalori açığı oluşturmak gibi daha gerçekçi çözümleri “düşünmesi"yerinde olabilir.

 

Kaynak:Popular Scıence--livescience.com/burn-calories-brairı.html--newscientist.com/lastword/mg24532671-400-mind-fuel-can-you-think-yourself-thinner-scientificamerican.com/article/thinking-hard-calories

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 65

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.