MAKALELER / Menopoz- Testosteron, İyi Bir Menopoz İlacı Mı





Menopoz- Testosteron, İyi Bir Menopoz İlacı Mı?

 

1--Testosteron reçete edilen kadınların sayısı on yıldan kısa bir sürede yaklaşık on kat arttı.

 

2-- The Pharmaceutical Journal dergisinin analizine göre İngiltere'de kadınlara reçete edilen testosteron miktarı, 2015-2023 yılları arasında yaklaşık 10 kat arttı. Neden mi? Testosteron, kadın vücudunun menopoza doğal geçiş yapmaya hazırlandığı perimenopoz dönemine geçen kadınların karşılaştığı karmaşık sorunlar için hızlı bir çözüm olarak gösteriliyor.

 

2.1--Ancak bunu destekleyen hiçbir klinik bulgu yok ve İngiltere’de testosteronun kadınlarda kullanımına ruhsat verilmiş değil.

 

3--Perimenopoz dönemindeki kadınlar, yumurtalıklarında doğal yollarla testosteron üretiyor. Testosteron, kadın cinsel organlarının ve cinsel davranışların gelişimi ve korunması için gerekli.

 

3.1--Ayrıca kas ve kemik gücünün korunması, normal vücut kıllarının büyümesi için de önemli. Ayrıca testosteronun kadınlarda ruh hâli, zindelik ve enerji üzerinde olumlu etkileri olabiliyor.

 

4--Testosteron seviyesi sadece perimenopoz döneminde değil yaşlandıkça da düşüyor. Yumurtalıkları ameliyatla alındıktan sonra indüklenmiş menopoza girenlerde testosteron seviyesi aniden %50'ye kadar düşebiliyor.

 

4.1--Ancak kadınlarda "yetersiz" kabul edilen bir testosteron seviyesi yok ve "testosteron eksikliği sendromu" hiçbir zaman klinik olarak tanımlanmadı.

 

5--Testosteron, kadın cinsel arzusunda rol oynayan hormonlardan biri. Dolaşımdaki testosteron seviyesinin düşük olması libidonun azalmasıyla ilişkilendiriliyor.

 

5.1--Araştırmalar, libido kaybı bildiren (klinik tanımıyla "hipoalctif cinsel istek bozukluğu") birçok kadının testosteron tedavisinden fayda gördüğünü gösteriyor.

 

5.2--Ancak libido, hormonlardan ibaret olmayan, karmaşık ve çok faktörlü bir işlev. Fiziksel, psikolojik ve pratik yönleri de var. Testosteron almak, biyolojik durumu değiştirse de genellikle tek başına yeterli olmuyor çünkü düşük benlik saygısı, ilişki sorunları, partnerle baş başa kalamama ve bazı ilaçlar gibi birçok başka sorun söz konusu.


6--Öyleyse neden testosteron reçeteleri giderek artıyor? İngiltere Ulusal Sağlık ve Bakım Mükemmelliği Enstitüsü (NİCE) ve İngiliz Menopoz Derneği, bazı kadınlarda düşük libido için testosteronu tedavi olarak öneriyor. Ancak bu tedavinin ön şartı, diğer tüm tedavilerin, özellikle de östrojen tedavisinin başarısız olması. Dolayısıyla, testosteron tedavisinin bazı faydalı yönlerinin bulunması.

 

Kaynak:Populer Scıence

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 48

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.