MAKALELER / Uzayda Enerji-ESA nın Uzayda Enerji Üretme Planı





Uzayda Enerji-ESA nın Uzayda Enerji Üretme Planı:

 

1--ESA'dan Dr. Sanjay Vijendran'ın da belirttiği gibi, son 60 yıldır buna çokbenzer bir şeyi zaten yapıyoruz. Vijendran, "1960'lardan bu yana her haberleşme uydusu temel olarak küçük bir uzay tabanlı Güneş enerjisi uydusudur." diyor.

 

2--Ticari olarak enerji üretmek için gereken Güneş panelleri kilometrelerce genişlikte olacak, yani Uluslararası Uzay İstasyonundaki Güneş panellerinden 10 kat daha uzun. Yer istasyonlarının üzerinde kalabilmeleri için Dünya'dan 36.000 km uzakta, haberleşme uydularıyla aynı yörüngedeki robotlar tarafından inşa edilecekler.


2.1—Tüm bunlar gerçek dışı gibi görünse de aslında Dünya yörüngesinde elektrik santralleri inşa etmemizi engelleyen tek şey, malzemeleri uzaya fırlatmanın maliyeti.

 

2.2--Geleneksel olarak her bir kilogramı uzaya fırlatmak yaklaşık 1.000 $'a mal oluyor. Yörüngedeki bir elektrik santralinin büyüklüğü göz önüne alındığında, istasyonun ürettiği elektrikten kazanacağı para, fırlatma maliyetini çıkaramayacak hale geliyor.

 

2.3--Ancak işler değişiyor. SpaceX'in yeniden kullanılabilir roketleri sayesinde fırlatma maliyetleri düşüyor.

 

2.4--Artemis İnovasyon Yönetimi Çözümleri’nin Başkanı olan eski NASA fizikçisi John Mankins, “Uzay tabanlı Güneş enerjisi için, kilogram başına fırlatma maliyeti 300 dolara düşmeli.” diyor

 

Kaynak:Popular Scıence




Makalenin İzlenme Sayısı : 49

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.