MAKALELER / Prostat Kanserine Karşı Akdeniz Diyeti Uygulamak





Prostat Kanserine Karşı Akdeniz Diyeti Uygulamak:

 

1--Güney Avustralya Üniversitesi’nden araştırmacıların çalışmasına göre, düzenli olarak çeşitli meyve ve sebzeleri tüketen erkeklerin prostat kanserine yakalanma riski daha düşük.

 

1.1--Bulgular, belirli besinleri içeren bir Akdeniz diyetinin prostat kanserini önlemeye ve radyasyon tedavisinde hızlı iyileşmeye yardımcı olabileceğine işaret ediyor.

 

2--Cancers dergi-sinde yayınlanan yeni bir çalışmada, prostat kanseri hastalarının kan plazmasındaki mikro besin konsantrasyonları sağlıklı bir kontrol grubuyla karşı-laştırdı ve hastaların görece düşük seviyelerde lutein, likopen, alfa-karoten ve selenyum ilişkilendirildi.

 

2.1--Plazma konsantrasyonları likopen için mili-litrede 0,25 mikrog- ramdan ve/veya selenyum için ise 120 mikrogramdan düşük olan erkeklerde prostat kanseri riskinin arttığını belirten araştırmacılar, bu sınırların altındaki likopen ve selenyum yoğunlukların-da hastaların radyasyonun olumsuz etkilerine karşı daha duyarlı hale gelebildiklerini ifade ediyor.

 

3--Likopen açısından zengin besinler arasında domates, kavun, üzüm, şeftali, karpuz ve kızılcık yer alırken selenyum açısından zengin besinler arasında ise beyaz et, balık, kabuklu deniz ürünleri, yumurta ve fındık bulunur.

 

4--Prostat kanseri riskini azaltmak için bir Akdeniz diyetini uygulamayı tavsiye ediyor araştırmacılar.

 

4.1--Prostat kanseri erkeklerde en yaygın ve ölümcül kan-serlerden biri olmaya devam ediyor, ancak bununla ilişkili beslenme eksiklikleri hakkında az şey biliyor.

 

4.2--Öte yan-dan, fazla kilolu ve uzun boylu olmanın prostat kanseri riskini artırdığına dair kanıtlar olduğunu belirten araştırmacılar, süt ürünleri oranı yüksek ve E vitamini oranı düşük beslenme düzenlerinin de riski artırabileceğini ifade ediyor.

 

Kaynak:HBT-httDs://scitechdailv.com/mediterrane-





Makalenin İzlenme Sayısı : 48

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Whatsapp'ta paylaş
Facebook'ta paylaş
Önceki sayfaya geri dön.