MAKALELER / Dünyadaki Yaşamı, Demir Partikülleri mi Tetikledi





Dünyadaki Yaşamı, Demir Partikülleri mi Tetikledi:

 

1--Gezegenimizin oluşmasından 400 - 700 milyon yıl sonra belki de basit tek hücreli yaşam biçimleri gelişmişti. Ancak ilk hücreler için gerekli biyolojik moleküllerin nereden geldiği bilinmiyordu.

 

1.1--Bazı senaryolara göre bu ilk yaşam yapıtaşlarının öncüleri (hidrokarbonlar, aldehitler ve alkoller) asteroitler ve kuyrukluyıldızlardan gelmişti. Kimilerine göre ise ilk dünya atmosferi ve okyanuslardaki reaksiyonlarla oluştu. Bu reaksiyonlar şimşeklerdeki enerji, volkanik etkinlik veya meteorit çarpmalarıyla tetiklenmiş olabilirdi.

 

2--Alman bilim insanları bu senaryolara bir yenisini eklediler. Araştırmacılar Fischer-Tropsch reaksiyonundan esinlendiler. Fischer-Tropsch reaksiyonu, Alman kimyagerler Fritz Fischer ve Hans Tropsch tarafından bulunan, doğal gazları sıvıya dönüştürme işlemini yapan tepkime.

 

2.1--Sanayi kullanımında katı ve gaz yakıtları sıvıya çevirmede kullanılmakta. Alman araştırmacı Oliver Trapp bu yöntemden şu fikre ulaştı: Hidrokarbonlar biyomoleküllerin öncüleri - dünyanın erken atmosferinde bir tür doğal Fischer-Tropsch reaksiyonu yoluyla oluşmuş olabilirler miydi?

 

2.2--Teorik olarak, tüm bileşenler bulunuyordu: İlkel atmosferde karbondioksit ve hidrojen gibi hammaddeler bol miktarda vardı ve katalizör olarak uygun demir parçacıkları volkanik patlamalar ve göktaşı çarpmaları sağlayabilirdi. Araştırmacılar bu hipotezi test etmek için, özel bir basınç odasında ilkel dünyada var olabilecek bir dizi koşulu simüle ettiler.

 

2.3--Atmosferi ve iklim koşullarını farklı karışım oranlarındaki karbondioksit ve hidrojen molekülleri ile simüle eden bilim insanları, demir parçacıklarını, demir göktaşları, kaya göktaşları ve volkanik külün ezilmiş örneklerinden elde ettiler.

 

2.4--Elde edilen sonuçlara göre demir katalizör gerçekten de çok çeşitli basınç ve sıcaklık koşulları altında önemli miktarlarda organik bileşik üretti.

 

2.5--Buna göre sentezlenen maddeler arasında hidokarbonlar, metanol ve etanol gibi alkoller, asetaldehit ve formaldehit var. Aldehitler ve alkoller daha düşük sıcaklıklarda oluşurken, hidrokarbonları üretmek için yaklaşık 300 derece gerekiyor.

 

3--Bu şekilde oluşturulan her üç madde grubu da yağ asitleri, DNA’nın nükleobazları, şekerler ve aminoasitler için önemli yapıtaşları ve öncü moleküller olarak kabul edilir. Bunlar da proteinler ve karbonhidratlar gibi karmaşık biyomoleküllerin öncüleridir ve bunlar olmadan bildiğimiz yaşam mümkün olmazdı.

 

3.1--Anlaşıldığı üzere meteoritlerden ve volkanlardan gelen demir, yaşamın ortaya çıkmasında çok önemli bir yardımcı olmuş olabilir. En azından yaşamın yapıtaşlarından bazılarının demir aracılı kataliz yoluyla oluşmuş olması mümkün.

 

3.2--Buna göre demir partiküllerinin katalitik özellikleri her yıl 600.000 ton kadar organik öncüler üretmiş olabilir.

 

Kaynak:HBT-S:375-8.06.2023




Makalenin İzlenme Sayısı : 67

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.