MAKALELER / Orman-Ağaç-Ağaç Örtüsünün % 30 u Orman Dışında Kalabiliyor





Orman-Ağaç-Ağaç Örtüsünün % 30 u Orman Dışında Kalabiliyor:

 

1--Danimarka’daki University of Copenhagen’den Florian Reiner ve ekibi, ABD’li bir şirket olan Planet tarafından işletilen uyduların sağladığı görüntüler ve geliştirdikleri makine öğrenme modellerini kullanarak tüm Afrika kıtasındaki ağaç örtüsünü haritaladı.

 

1.1--Modern uydular genellikle ağaç örtüsünü 30 metrelik bir çözünürlükle görüntülüyor. Bu çözünürlük ormanların boyutlarını ölçmek için yeterli olsa da tek tek ağaçları ya da çalıları tespit etmek söz konusu olduğunda yetersiz kalıyor.

1.2--Reiner ve ekibi ise 3 metrelik çözünürlüğe sahip görüntüler kullanarak bir ormanın parçası olmayanlar da dâhil olmak üzere tüm ağaçları haritalayabildi.

 

2--Elde edilen veriler, Afrika’daki ağaçların %30 kadarının ormanlarda değil; tarım arazileri, savanalar ve kentsel alanlara dağılmış hâlde bulunduğunu gösteriyor.

 

3--Afrika’daki pek çok ülkenin yoğun ormanlardan yoksun olmakla birlikte çok sayıda ağaç barındırdığını belirten Reiner, bu ağaçların yerel ekosistemler, yerli halk ve yerel ekonomi için son derece önemli olduğunu vurguluyor.

 

3.1--Reiner’m dâhil olduğu benzer bir araştırmada da Avrupa genelinde ağaç örtüsü haritalaması yapılmış ve bazı ülkelerde ağaç örtüsünün neredeyse %24’ünün ormanların dışında bulunduğunu tespit edilmişti

 

Kaynak:Bilim ve Teknik-Nisan 2023-İlay Çelik Sezer

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 54

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.