MAKALELER / Alkolün Kanserde Sağlığa Etkileri





Alkolün Kanserde Sağlığa Etkileri:

 

1--Uzun yıllardır her akşam bir-iki tane bira içiyorum. Alkol meme kanseri riskini artırır mı.

 

1.1--Evet, alkol tüketimi ve meme kanseri arasında çok güçlü bir ilişki var. Bira, viski, kokteyl, türü ne olursa olsun kanserden korunmak için alkolü sınırlandırın veya.hiç içmeyin.

 

1.2--Amerika Birleşik Devletlerinde 70 bin 33 kadın üzerinde 1978-1984 yılları arasında yapılan bir çalışmanın sonucu 2004 yılında değerlendirilmiş ve 2 bin 29 kadında meme kanseri tespit edilmiş. Bu çalışmayı yapan Dr. Arthur Klatsky, 2007 yılında Ispanya’nın Barselona şehrinde düzenlenen Avrupa Kanser Kongresinde, araştırma grubuyla birlikte şu açıklamayı yaptı: “Türü ne olursa olsun alkol, meme kanseri riskini artırıyor. Günlük alkol tüketimi 1 ya da 2 kadeh olan kadınların meme kanserine yakalanma riski % 10, günde 3 kadehten fazla içenlerin ise riski % 30’dan fazla.

 

1.2.1--Bu gerçekten de çok önemli bir oran.” Yine 2007’de yayınlanan bir Avrupa çalışması da alkolün riski artırdığını açıkça gözler önüne seriyor. Bu araştırmayla Norveç, İsveç, Danimarka, İngiltere, Almanya, Fransa, İspanya ve Yunanistan’da yaşayan 274 bin kadın yaklaşık 6 yıl takip edilmiş. 4 bin 285 kadm meme kanserine yakalanmış. Alkol tüketiminin meme kanserinde önemli rol oynadığı gösterilmiş.

 

1.2.2--Yunanlı kadınlarda meme kanseri riski biraz daha düşük bulunmuş. Bunun da nedeni beslenme alışkanlıkları ve daha az alkol tüketimine bağlanmış. Meme kanserine en sık Danimarkalı kadınlarda rastlanmış. Bu da daha fazla alkol tüketimiyle açıklanmış.

 

1.3--2008’in nisan aymda Amerika’nın Kaliforniya eyaletine bağlı San Diego şehrinde sunulan bir çalışma da oldukça ilginç. Bu araştırmada 184 bin hasta 7 yü boyunca takip edilmiş. Özellikle östrojen ve progesteron reseptörleri pozitif olan meme kanserli kadınların geçmişinde aşırı alkol tüketiminin olduğu görülmüş.

 

1.4--Alkolün kanseri artırdığına dair binlerce araştırma var, ben sadece son 3 çahşmayı size aktardım. Alkol, vücuttaki östrojen hormonu miktarını artırarak kansere zemin hazırlıyor. Yine vücutta yağlanmaya sebep oluyor, yağ da kansere davetiye çıkarıyor.

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 67

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.