MAKALELER / Mide Kanserinde Destek Tedavisi Notları





Mide Kanserinde Destek Tedavisi Notları:

 

1—Vaka-1:

1--Kırmızı ve tuzlu et yiyenlerde,

1.1--çok sıcak, koyu çay içenlerde,

1.2--sebze-meyve tüketmeyenlerde mide kanseri daha sık görülür.

 

2--Mide kanseri, dünyada azalan ama ülkemizde tırmanışa geçen kanserlerden biri. Beslenme alışkanlıkları nedeniyle en çok Doğu Anadolu Bölgesi’nde mide kanseri vakaları gözüküyor.

 

2.1--Dünyada mide kanserinin en yaygın olduğu ülke ise Japonya’dır. Bunun sebebi Japonlar’m çok fazla tuzlu ve tütsülenmiş et tüketmesidir. Fakat çok sık endoskopi yaptırmak Japonya’da hastalığın erken tanısını kolaylaştırdı ve son yıllarda görülme sıklığını azalttı.

 

3--Mide kanseri erken evrede yakalanırsa ameliyatla başarılı bir şekilde tedavi edilebilir. Tümör lenf bezlerine atladıysa kemoterapi ve radyoterapi devreye girer. Radyoterapinin kullanılması doktorun tercihine göre değişir. Çünkü radyoterapi ve kemoterapinin birlikte kullanılması seyretmesine yol açar, iki tedavi birlikte uygulanacaksa doktorun hastayı çok sıkı kontrol altına alması, kilo kaybına mani olması gerekir.

 

4--Midesi alman hastalarda beslenmeye çok dikkat etmek gerekil. Babanız günde 5 ya da 7 öğün, sık sık ama miktar olarak azar azar yemeli.

 

4.1--Büyük porsiyonlar ve şekerli gıdalar çarpıntı, terleme, sıkıntı, nefes darlığı, fenalık hissi gibi belirtilerle seyreden ‘dumping sendromu’ dediğimiz bir tablonun ortaya çıkmasına yol açar.

 

4.2--Özellikle şekerli gıdalar şikayetleri daha da artırır. Kemoterapi görenlerde gıdaların steril olmasına çok dikkat etmek gerekir. Bu nedenle babanız meyve ve sebzeleri tüketmeden önce mutlaka sirkeli suda bekletmeli.

 

2—Vaka-2:

 

1--Babanız sık sık ve azar azar beslensin. Gıdaları birden tüketmek baş dönmesi, çarpıntı, terleme, fenalık hissi gibi belirtilerle seyreden ‘dumping sendromu’ dediğimiz bir tablonun ortaya çıkmasına yol açar.

 

1.1--Özellikle şekerli gıdalar şikayetleri daha da artırır. Bu nedenle havuç suyunu bile gün içinde azar azar tüketmek gerekir.

 

2--Mide kanserinde kansızlık ortaya çıkar. Bu nedenle babanız haftada 1-2 kez kırmızı et ve bol bol kara üzüm yesin.

 

3--Her gün yarım kilo evde yapılmış probiyotik yoğurt tüketsin. Yoğurt yerine

 

4--Sarımsak mide kanserinden koruyan en önemli bitkidir.

 

5--Babanıza önerebileceğim diğer besin destekleri ise şunlar:

 

1--Milk thistle (deve dikeni sütü kapsülü),

 

2--dandelion (karahindiba hapı),

 

3--B vitamini, kalsiyum,

 

4--maitake mantarı hapı, shiitake mantarı hapı,

 

5--omega 3 ve boswellia bitkisi hapı. Doktorunun önerisiyle bunları dönüşümlü olarak kullanabilir

 

3—Vaka-3:

 

1--2 yıl önce mide kanseri tanısıyla babamın midesi alındı. Daha sonra kemoterapi ve radyoterapi gördü. Düzenli olarak kontrolden geçiyor. Ameliyattan önce 100 kiloydu, şu anda 53 kiloya düştü. Nasıl beslenmesi gerekiyor

 

1.1--Mide kanseri sigara içenlerde, tuzlu kırmızı et ve koyu çay tüketenlerde sık görülür. Genetik kanserler grubu içinde değil ama bazı ailelerde sık rastlıyoruz. Mide kanserinde erken tanı çok önemlidir, erken evrelerde ameliyatla tam şifa elde edilebilir.

 

1.1--Tümör lenf bezlerine atladıysa kemoterapi ve radyoterapi devreye girer. Babanız yaklaşık 50 kilo kaybetmiş. Bu sağlığı için ciddi bir risk faktörüdür, eski kilosuna ulaşmaya çalışmalı.

 

2--Babanız günde 5 ya da 7 öğün, sık sık ama miktar olarak azar azar yemeli. Büyük porsiyonlar ve şekerli gıdalar çarpıntı, terleme, sıkıntı, nefes darlığı, fenalık hissi gibi belirtilerle seyreden ‘dumping sendromu’ dediğimiz bir tablonun ortaya çıkmasına yol açar. Özellikle şekerli gıdalar şikayetleri daha da artırır.

 

3--Günde 4-5 kez 1 çay bardağı havuç suyu içsin. Mide kanserinde ananas suyu da çok faydalıdır.

 

4--En önemli koruyuculardan biri meyan köküdür, kalp ve şeker sorunu yoksa

1 çorba kaşığı meyan kökü tüketsin. Bazı çalışmalarda meyan kökü, mide ülserlerini tedavi eden ve asidi ortadan kaldıran ilaçlarla eş değer hatta üstün bulunmuş. Hayvan çalışmalarında mide kanseri ve ülserinden koruduğu gösterilmiş.

 

4.1--Fakat meyan kökünü 2 ay kullandıktan sonra 3 ay ara versin.

 

5--Sarımsak hem mide kanserinden korunmada hem de tedavi sırasında en önemli şifa kaynaklarından biridir; çiğ ya da yemek içinde tüketebilir.

 

6--Babanızın proteinsiz kalmaması gerekir. Balık, tavuk, hindi, yumurta beyazı (3-4 tane) zengin protein kaynaklarıdır.

7--Mide kanseri hastaları genellikle kansız olurlar. Bu nedenle babanız ömür boyu, belli aralıklarla B 12 vitamini iğnesi yaptırsın. Kara üzüm, haftada 1 kez karaciğer ızgara,1 kez de yağsız kıymadan yapılmış köfte tüketebilir.

 

4—Vaka-4:

 

1--Babam mide kanseri. Tümör evre 4’te. Akciğerde metastaz var. İlk kemoterapisini aldı. Önümüzdeki hafta ikinci kemoterapiye başlayacak. Şu anda kan değerleri iyi. Babam hangi besin desteklerini kullanmalı, nasıl beslenmeli?

 

1.1--Mide kanserinin en sevdiği yer karaciğerdir. Ama akciğer ve lenf bezlerine de atlayabilir. Şu aşamadan sonra midenin boşalmasını engelleyen bir tıkanma durumu yoksa direkt kemoterapiye başlanır. Tıkanma varsa ameliyat ön plana çıkar. Bu hastalarda hedefe yönelik tedaviler ve yeni çıkan kemoterapi kombinasyonları hastanın daha konforlu, rahat ve uzun yaşamasını sağlayabilir.

 

1.2--Mide kanseri hastalarında en büyük problem kilo kaybıdır. Çünkü hasta iyi beslenemez. Kemoterapi de aldığı için kilo kaybı hızlanır. Babanıza önerilerim şunlar:

 

1--Günde 7-8 öğün yemek yiyin. Kemoterapi sırasında bağışıklık sistemi zayıfladığı için enfeksiyon riski yükselir.

 

2--İyi yıkanmamış meyve ve sebzelerden bile mikrop kapabilirsiniz. Bu nedenle besin hijyenine dikkat edin. Meyve ve sebzeleri çok iyi yıkayın,daha sonra sirkeli sudan geçirin.

3--Kilo almak için havuç, ananas ve elma suyu için.

 

4--Her gün birkaç tane haşlanmış yumurta beyazı, haftada 2-3 kez de yumurta sarısı yiyin.

 

5--Yoğurdu sofranızdan eksik etmeyin.

 

6--Şekerli gıdalar fenalık hissi, çarpıntı, ter, sıkıntı gibi sorunlara yol açar.

Bu nedenle beyaz şeker ve undan kaçının. Günde en fazla 1 tatlı kaşığı bal tüketebilirsiniz.

 

7--İçine balık, et ilave edilmiş çorbalar hem hazmı kolaylaştıracak hem de kilo almanızı sağlayacaktır.

 

8--Tansiyon ve şekeriniz yoksa günde 1 çorba kaşığı meyan kökü tozu tüketin. Meyan kökünü 2 ay kullanıp 3 ay ara verin.

 

9--Zerdeçal hem tümörün büyümesini durduran hem de genel durumu toparlayan çok önemli bir baharat. Çorba, et yemekleri ya da yoğurt içinde tüketebilirsiniz. Ama zerdeçal tadını sevmiyorsanız tabletini (turmeric) kullanabilirsiniz.

 

10--Adaçayı, nane, civanperçemi, mercanköşkü, papatya, zencefil çayı hem hazmı kolaylaştırır hem de bağışıklık sistemini güçlendirir.

 

10.1--Bu arada ısırgan yaprağı ve kökü de çok faydalıdır. Isırgan yemeği ya da çayı tüketemiyorsanız ısırganı tablet (netle) şeklinde alın.

 

11--Bol bol peynir, peynir altı suyu, çökelek tüketmeye çalışın.

 

12--Haftada 2 kez kurubaklagil tüketin.

 

13--Alkol ve sigaradan kesin uzak durun.

 

14--Bol bol yaban mersini, böğürtlen, rişne, kiraz, kuru kara erik, caradut, kara üzüm-kaysı tüketmeye çalışın.

 

15--Katı yağlar yerine zeytinyağı, fındık yağı ve soya yağı kullanın.

 

16--Sucuk, salam, sosis, conserveler gibi katkı maddesi çeren bütün gıdalardan kaçının, fast food (hazır yiyecek) yemeyin.

 

17--Kırmızı eti haftada porsiyonla sınırlayın.

 

18--Çok şekerli yiyecek ve içeceklerden kaçının.

 

Not: 7--destekleri doktor tavsiyesiyle alın.

 

 

Kaynak:Posta Gazetesi-Prof.Dr.Erkan Topuz—Hazırlayan:Özgür Gökmen Çelenk

 

 




Makalenin İzlenme Sayısı : 47

Eklenme Tarihi : 05.09.2023

Önceki sayfaya geri dön.