MAKALELER / Kuraklığa Karşı Geliştirilecek Politika Önerilerileri







Kuraklığa Karşı Geliştirilecek Politika Önerilerileri:

 

1--Küresel ısınmada,toprağın ısı yalıtımıyla  koru alanları toprağının kurumasını önlemek:

 

1.1--Koru alanlarının kurumasını normalde korunun en üst  toprağı sağlamaktadır.Bu üst tabakanın ısı iletim katsayısı çok düşük olduğu için ısının toprağın  alt tabakalarına  gitmesini önlediği ve bu şekilde  toprağın kurumasını önlediği düşünülebilir.

 

1.1.2--Zira zaman içinde yere düşen, yaprak, çöp kabuk gibi malzemeler toprağın üstünde bir tabaka oluşturarak,ısının altta köke-ağacın beynine nüfuz etmesini önler.

 

1.2--Toprak erezyonunda da yitirilen en üst tabakanın yok olması,aynı bağlamda ele alınabilir.Küresel ısınmada akarsu erezyonu veya havadaki karbondioksit-azot oksitlerin emisyonuna bağlı yağan asitli yağmurlar,sonuçta  üstte bulanan organik çöp tabakasını yok ederek,toprağın ısı yalıtımını bozduğu kabul edilebilir.

 

1.3--Bu anlamda  üst koruyucu tabakanın yok olmasının ( sıcaklığın  alt tabakalara daha kolay geçmesi sonucu) toprağın kurumasını şiddetlendirdiği düşünülebilir.

 

1.4--Kuralığın çözümünde,toprağın altında belli bir nemliliğin var olması gerekmektedir.

 

1.4.1--Bu anlamda asit yağmurlarına karşı üretilecek teknolojik çözümler aciliyet kazanmaktadır.

 

1.4.2--Otomobil-sanayide CO2 ve NOx leri tutacak filtrelerin etkinliği ve kullanım yaygınlığının arttırılması çok önem kazanmaktadır.

 

1.4.3--Yukarıdaki nedenlerle koru alanları içinde eğer,ısı yalıtımını sağlayan üst tabaka ortadan kalkmış ise yerine 10-15 mm lik çakıl parçacıklarından oluşan tabaka oluşturulursa(çakıl parçacıkları ısıyı hapsedip),güneş ışınımının alta intikal etmesini önleyerek,toprağın kurumasını önler.

 

1.4.2--Kısaca şehir içi koru alanlarında,koru toprağının üstü 10-15 mm lik çakıl tabakasıyla kaplanması,toprağın ısı yalıtımı için uygun çözüm olabilir.

 

2—Toprağın nemliliğinin korunmasında diğer bir çözüm şehir içi alanlarda konutlardan çıkan gri suyun evin bodrum katında paket gri su arıtma ünitesinde arıtılıp evin yanında bulunan su kuyusuna basılması uygun olabilir.İsrail çölde su kuyularına  atık suları ve yağmur sularını basarak toprak nemini koruma yoluna gitmektedir.Ayrıvca bu atık sular şehirlerin etrafında kurulacak şehri besleyen tarım araizilerinde yetiştirilecek sebze vs üretiminde kullanılabilir.

 

2.1—Şehirlerde-İstanbulda yerleşim alanlarının belki % 90 ı beton-asfalt ile kaplı duruma geldi.Bu nedenle şehir yeşil olmadığı için yağış çekmiyor.Şehrin yeşile geri dönmesi için:

 

2.2-Su geçirmeyen kaplamalar belli oranda sökülerek yerine su geçiren kaplamalar yeniden döşenebilir.

 

2.3—Cadde ve bulvarlarda ağaç dikilen su geçirmeyen kaplama ile kaplanan yerler 1 m genişliğinde çıplak toprak tabakası olacak şekilde kaplamaları sökülebilir.

2.4—Bütün çatılara ve yeni yapılan çatılara yeşil çatı yapılması için yönetmelikte değişikliğe gidilebilir.

 

2.5—İlçe belediyeleri fidan-çiçek üretim merkezi-satışı ofisi kurabilir.

 

2.6—Evlerin arıtılmış gri suyu ve yağmur suları toplanarak evlerin yanında(en iyisi evin yanına açılmış kapalı kuyular) yada belli alanda açılmış su kuyularına basılabilir.

 

3—Su tasarrufu anlamında:

 

1—Ev ve işyerlerinde musluk başları tasarruflu başlıkla değiştirilebilir.İlçe belediyesinde bir ekip bu işi tasarruflu musluk başı değiştirme ve wc rezervuar suyunu kısma işini ev ev yapabilir.Faturası su faturasına yansıtılabilir.

 

2—Musluklarda az-orta-çok su verecek kademeli musluklar geliştirilebilir.

 

3—Tüm Okullarda Enerji ve su tasarrufu konusunda eğitim verilebilir.

 

4—Deniz ve göl sularında şehir kullanma suyu üretilmesi konusunda yeni verimli yöntemler uygulanabilir.

 

5—İlgili belediye tasarruflu kullanımda caydırıcılık anlamında Su ücretlerini belli m3 için asgari ücretlenin alabileceği fiyattan belirlerken bu değerin üstü fiyatı üstel-katlamalı fiyat olarak belirleyebilir.

 

6—Sanayide suyun arıtılıp tekrar kullanılması için tesis kurma şartı getirilebilir.

 

7--Büyük atık su  kuşaklama sistemlerinde toplanan suyun belli bölgelerde sazlık alanlara dökmek ve burada sudaki ağır bileşikleri bünyesine katıp suyu süzen bitkileri kullanmak ve bu suları baraj havzaları yakınındaki su kuyularına basmak olabilir.Böylelikle temizlenmiş bu sular ile su toplama havzaları için önemli bir su kaynağı sağlanmış olabilir





Makalenin İzlenme Sayısı : 481

Eklenme Tarihi : 14.01.2020

Önceki sayfaya geri dön.